A Ratio Educationis tudásértelmezése - Nagy-Kolozsvári Enikő; Надь-Коложварі Еніке (PoliPrint Kft., 2012)
Az elmúlt több mint két évszázad talán legnagyobb hatású társadalmi-kulturális változása Európában a modern oktatási rendszerek kialakulása. Mindez többlépcsős folyamat, mely nem egyik napról a másikra valósult meg. Írásomban, a fent említett modern oktatási rendszer kialakulásának egyik mérföldkövét, a Ratio Educationist mutatom be, s annak tudásértelmezését kívánom elemezni.

Резюме. Протягом двох останніх століть чи не найбільш значною соціально-культурною зміною в Європі стала поява сучасних освітніх систем. Вони представляють собою багатоступеневий процес, і їх практичне втілення в життя потребує часу. У статті представлено і проаналізовано однин із наріжних каменів процесу становлення сучасних освітніх систем – програму Ratio Educationis.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/141330
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_20121.pdf
Keywords: Ratio Educationis; Mária Terézia