A függvény grafikonjának transzformációi - Kolozsvári Gabriella; Коложварі Габріелла (Matematika és Informatika Tanszék, 2021)
Amikor megfigyeljük a természeti jelenségeket és folyamatokat könnyen észrevehetjük, hogy az egyik mennyiség változása maga után vonja a másik változását, tehát mondhatjuk azt, hogy vannak mennyiségi összefüggések közöttük. A mennyiségek közötti összefüggés a matematikában egy fontos fogalom. Így nem hiába a Függvények az egyik legfontosabb téma az algebra oktatásában. A szakdolgozat témájaként A függvény grafikonjának transzformációi témát választottam. A függvény megadásának többféle módja ismert: analitikus, táblázat formájában, utasítással, grafikusan. Néha a grafikus módszer az egyetlen, amivel megadhatjuk. Széles kör˝u felhasználása van nem csak a matematikában, hanem más különböző tudományágakban is. Ezért ezt a témát célszerű megvizsgálni. A munka célja: röviden összefoglalni a függvényekről való ismeretek tanítását a középiskolákban; elemezni a oktatási tantervet; felmérni a Függvénytranszformációk témájának oktatását a Beregszászi járás középiskoláiban és a téma elsajátítását a tanulók által.
Перетворення графіка функції
Keywords: függvény; transzformáció; munka elemzése; функція; перетворення; аналіз роботи