A város szovjetizálása és a késő sztálini időszak - Molnár D. Erzsébet; Молнар Д. Єлизавета; Yelyzaveta Molnar D. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Beregszász 1944. október 26-án került szovjet megszállás alá. A várost a 4. Ukrán Front csapatai, a 138. lövészhadosztály foglalta el.1364 A birtokbavételt nem előzte meg különösebb harci cselekmény vagy az ellenfelek bárminemű összecsapása, mivel a magyar–német csapatok a szovjetek érkezése előtt kivonultak. A város megszállását és az elkövetkező időszak eseményeit irányító Városparancsnokság a törvényszék épületében rendezkedett be. Számukra elsődleges fontossággal bírt a vasútvonalak rendbehozatala.
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00014266
Keywords: Beregszász; szovjetizálás; késő sztálini időszak; málenkij robot