Консолідація фінансової звітності у приватному і державному секторах економіки: облікові імплікації в контексті змін податкової системи України - Лоскоріх Габріелла; Gabriella Loskorikh; Loszkorih Gabriella; Перчі Оксана; Oksana Perchi; Pércsi Oxána; Стойка Наталія; Natalia Stoika; Sztojka Natália (ТОВ «ДКС Центр», 2025)
Резюме. Стаття присвячена дослідженню особливостей консолідації фінансової звітності в умовах змінподаткової системи України, а також впливу цих змін на облікові практики в приватному і державному секторах економіки. Консолідація фінансової звітності, яка передбачає об'єднання та синхронізацію даних звітів групи підприємств й організацій для підготовки єдиного зведеного звіту, є важливим інструментом для забезпечення фінансової прозорості та ефективного управління. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю адаптації національних підприємств і державних установ до нових умов фінансового звітування у зв'язку з податковими реформами, а також переходом до міжнародних стандартів. В умовах глобалізації та інтеграції України в міжнародну економічну систему правильне та своєчасне складання консолідованої фінансової звітності набуває стратегічного значення для залучення інвестицій, зменшення ризиків подвійного оподаткування та підвищення ефективності управлінських рішень. Аналізується вплив податкових реформ на практику складання консолідованої звітності в приватному та державному секторах економіки, зокрема в контексті адаптації до міжнародних стандартів (МСБО/МСФЗ і МСБОДС). Деталізовано нормативно-правове регулювання консолідованої фінансової звітності у приватному і державному секторах економіки відповідно до національних і міжнародних стандартів. Зазначено основні форми консолідованої фінансової звітності у приватному і державному секторах економіки. Визначено, що процесконсолідації можна умовно поділити на три основні етапи: початковий, основний та заключний. Напочатковому етапі визначається сукупність компаній чи установ, які підлягають процесу консолідації, включаючи ідентифікацію материнської компанії та дочірніх підприємств. На основному етапіздійснюється коригування операцій між підприємствами / установами групи та об'єднання фінансових показників для формування зведеного звіту. Заключний етап передбачає розкриття додат-кової інформації та формування кінцевого варіанту звітності. Окремо розглянуто проблеми складання консолідованої звітності в умовах воєнного стану, зокрема тимчасові заходи для збереження фінансової стабільності, такі як використання фінансових показників попереднього звітного періоду, що дозволяє зберегти цілісність фінансової інформації навіть в умовах обмежень та нестабільності.

Abstract. This article is dedicated to the study of the peculiarities of financial statement consolidation in the context of changes in Ukraine's tax system, as well as the impact of these changes on accounting practicesin the private and public sectors of the economy. Financial statement consolidation, which involves theintegration and synchronization of data from reports of a group of enterprises and organizations to preparea single consolidated report, is an important tool for ensuring financial transparency and effectivemanagement. The relevance of the research is determined by the need for national enterprises and publicinstitutions to adapt to new financial reporting conditions in connection with tax reforms, as well as thetransition to international standards. In the context of globalization and Ukraine's integration into theinternational economic system, the proper and timely preparation of consolidated financial statementsbecomes of strategic importance for attracting investment, reducing risks of double taxation, andenhancing the effectiveness of managerial decisions. The impact of tax reforms on the practice ofconsolidated reporting in both the private and public sectors is analyzed, particularly in the context ofadaptation to international standards (IAS/IFRS and IPSAS). The normative and legal regulation ofconsolidated financial reporting in the private and public sectors according to national and internationalstandards is detailed. The main forms of consolidated financial reporting in both sectors are identified. Itis concluded that the consolidation process can be conditionally divided into three main stages: the initial,main, and final stages. The initial stage involves determining the set of companies or institutions subjectto consolidation, including the identification of the parent company and subsidiaries. The main stageincludes adjustments for transactions between enterprises/institutions of the group and the integrationof financial indicators to form the consolidated report. The final stage involves disclosing additionalinformation and preparing the final version of the report. The issues of consolidated reporting in the contextof martial law are also separately discussed, including temporary measures to maintain financial stability,such as using financial indicators from previous reporting periods, which helps preserve the integrity offinancial information even under conditions of restrictions and instability.
Consolidation of financial statements in the private and public sectors of the economy: accounting implications in the context of changes in Ukraine's tax system
Весь випуск: https://www.nayka.com.ua/index.php/investplan/issue/view/236
Keywords: фінансова звітність; консолідація; консолідована фінансова звітність; приватний сектор; державний сектор; financial statements; consolidation; consolidated financial statements; private sector; public sector