Kárpátalja védett hajtásos növényfajainak kromoszómaszám értékei – előzetes eredmények - Kepics Andrea; Кепіч Андреа; Kohut Erzsébet; Когут Ержебет; Kohut Erzsebet; Höhn Mária (Magyar Biológiai Társaság, 2024)
Kárpátalja alföldi területei a Pannonicum flóratartomány részét képezik, így a terület növényvilágának megismerése szervesen kapcsolódik a magyarországi flóra kutatásához. A fajok előfordulása mellett a citológiai bélyegek minél pontosabb ismerete is szükségszerű, hiszen ezek fontos evolúciós vonalakra deríthetnek fényt. Jelen munka a kárpátaljai védett és veszélyeztetett edényes növények (207 faj) kromoszómaszámainak összefoglalásával foglalkozik irodalmi adatok alapján, valamint a taxonok védettségi státuszának összehasonlításával Ukrajna Vörös Könyve és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) kategóriái szerint. A vizsgált 207 védett faj közül 203-nak fellelhető a kromoszómaszám adata, de ebből mindössze 8 fajét ismerjük kárpátaljai populációk vizsgálatából.

Abstract. The plains of Transcarpathia, the northeastern Carpathian Basin region, belong to the Pannonian Floristic Province (Pannonicum). Therefore, understanding the regi on’s plant diversity is indispensable for Hungarian floristic research. A precise knowledge of cytological markers is essential, as they can shed lighton important evolutionary lineages. Th is study summarizes the chromosome number data of protected and endangered vascular plant species (altogether 207 species) in Transcarpathia, based on the available literature. The work also compares the protection status of taxa according to the Red Book of Ukraine and the Red List of Threatened Species issued by the International Union for Conservation of Nature (IUCN). Of the 207 protected species examined, the chromosome number is known for 203 species, of which only 8 originate from the study of Transcarpathian populations.
Chromosome numbers of protected vascular plant species of Transcarpathia, Ukraine – preliminary results
Keywords: citológiai vizsgálat; Pannonicum flóratartomány; veszélyeztetett növényfaj