Sérülékeny csoportok és krízishelyzetek: a roma tanulók megküzdési lehetőségei - Híves-Varga Aranka (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az egyes életkori szakaszok krízisei a személyiségfejlődés megkerülhetetlen feltéte- lei, az emberi élet természetes velejárói. Mindezeken túl azonban vannak olyan krízisek, melyeket váratlan életesemények, fenyegető vagy fájdalmas helyzetek okoznak. Mivel a krízis lefolyása kihat az egyén későbbi életére, így fontos az azzal való megbirkózás mikéntje. A sérülékeny csoportok nagyobb mértékben vannak kitéve a krízishez vezető helyzeteknek, és nekik a pozitív kimenethez is kiemelt figyelemre, méltányos támogatásra van szükségük. Az előadás a sérülékeny csoportok közül a roma tanulókat mutatja be különböző élethelyzetben. Azt a kérdést járja körbe kutatási eredményekre támaszkodva, hogy mik lehetnek az akadályai az iskolai sikerességüknek, illetve milyen feltételek megléte vezet a reziliens életútjukhoz? Az előadás kitér olyan rendkívüli helyzetekre, mint a háború és a pandémia, bemutatva a roma tanulókat különösen sújtó nehézségeket. E mellett látni fogunk olyan friss adatokat, melyek számszerűen is jelzik, hogy a korai iskolaelhagyás jelensége a roma tanulókat többszörösen érinti. Szó lesz egy húsz évet felölelő kutatásról, amely felnőtt korig kísért szegregált falukban felnőtt roma fiatalokat. Az ő történeteiken keresztül ismerhetünk meg akadályokkal teli élethelyzeteket, és tipizálhatunk egyéni és társadalmi stratégiákat – mindezek feloldására. Szintén egy vizsgálat eredményeivel mutatunk rá a nehéz helyzettel való sikeres megküzdés, a reziliencia támogató faktoraira. Roma egyete- misták életútját elemezve a pszichológiai és társadalmi tőke fontosságára és az inklu- zív környezet támogató erejére láthatunk rá. Végezetül pedig egy jelenleg is zajló kutatás-fejlesztés első eredményeit mutatjuk be. Bepillanthatunk tíz magyarországi kisiskola mentorprogramjába, ahol a pedagógusok sokrétűen segítik a falusi roma diákok sikeres pályaválasztását. A program azt példázza, hogy a hátrányos helyzetben lévő roma tanulók iskolai lemorzsolódásának megelőzését, a nehézsé- gekkel szembeni ellenálló képességük fejlesztését miként érik el a velük mentorsze- repben dolgozó, elhivatott pedagógusok.

Abstract. Crises occurring in each life-stage, are unavoidable conditions for personality development, as crisis is a natural part of human life. However, there are crises which are caused by unexpected life events, threatening or painful situations. Since the course of each crisis affects the individual's later life, the strategies used to cope with it are essential. Vulnerable groups are more exposed to situations leading to crisis, and they also need special attention and equitable support for a positive outcome. From among vulnerable groups, the presentation discusses Roma students in different life situations. Relying on research results, obstacles to their educational success are explored, and conditions leading to their resilient life paths are in the focus. The presentation covers extraordinary situations, such as war and the pandemic, presenting the difficulties that particularly affect Roma students. In addition, recent data are presented that numerically indicate that the phenomenon of early school leaving affects Roma students excessively. In the presentation, twenty- year long research will be covered, that accompanies Roma people into their adulthood, who grew up in segregated villages. Through their stories, we can learn about life situations full of obstacles and identify individual and social strategies that helped them resolve all these crises. Also, the result of a study examines successful coping mechanisms that aids individuals who deal with difficult situations and it points towards supporting factors of resilience. Analyzing the life path of Roma university students, the importance of psychological and social capital and the supportive power of an inclusive environment become transparent. Finally, the first results of an ongoing research and development are presented. Mentoring programs of ten small schools in Hungary are introduced, where teachers help Roma students from small villages to choose successful career paths. The program exemplifies how dedicated educators working with students in a mentoring role achieve the prevention of dropout among disadvantaged Roma students and the development of their ability to cope with difficulties.
Vulnerable groups and crisis situations: how to support roma students’ coping strategies
Keywords: roma tanulók; sérülékeny csoportok; krízishelyzetek; megküzdési lehetőségek