Безпекові виклики регіонального рівня в туристичній сфері та лікувально-оздоровчому туризмі закарпаття в умовах війни - Бірток Ванесса; Birtók Vanessza; Бірток Ференц; Birtók Ferenc; Бергхауер Олександр; Berghauer Sándor; Вашварі Марія; Vasvári Mária (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Туризм в Україні, який перебував у процесі поступового розвитку та стабілізації, у 2022 році зіштовхнувся з новим викликом — повномасштабною війною. Загострення бойових дій на більшій частині території країни призвело до того, що багато туристичних підприємств були змушені тимчасово зупинити або повністю припинити свою діяльність. Це завдало серйозного удару по туристичній галузі, яка відіграє важливу роль у створенні робочих місць, наповненні місцевих бюджетів та стимулюванні економічного й інфраструктурного розвитку. У цих умовах роль Закарпаття значно зросла, адже це єдиний регіон, який не постраждав безпосередньо від бойових дій. Завдяки сприятливим природним умовам — гірському повітрю, мінеральним і термальним водам, а також розвиненій мережі оздоровчих закладів — регіон став важливим місцем для реабілітації, збереження здоров’я та тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб. Мета дослідження — вивчити роль і можливості туризму в Закарпатті в умовах війни, особливо соціально-економічну функцію готелів, пансіонатів, санаторіїв та реабілітаційних центрів. Дослідження базується на даних Національної туристичної організації України та стратегії конкурентоспроможного розвитку туризму, з акцентом на програми відновлення малого й середнього бізнесу у сфері туризму та гостинності.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: безпекові виклики; регіональна безпека; туризм України; воєнний стан