Kisebbségek az ukrán tudományosságban - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan; Fedinec Csilla; Фединець Чілла (MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság, 2016)
Az 1991-ben függetlenné vált Ukrajna az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságnak a széthulló Szovjetunión belül kialakult területét örökölte meg. A valódi államiságot csupán a huszadik század végére elnyerő ukrán nemzet más nemzetfejlődési fokozatokon ment át, mint Európa nemzetállamainak többsége. A mai Ukrajnán kívül élő ukrán nemzetiségűek helyzete, országon belüli megítélése sem olyan, mint például a Magyarország határain túl élő magyar közösségeké. Magyar szempontból meghatározó kérdés a határok erőszakos áthelyezésével keletkezett magyar kisebbségi közösségek kérdése, ukrán szempontból pedig a szovjet időszak egyetlen pozitív örökségének tekintik, hogy a határok megvonásával minden korábbi elképzelésnél nagyobb területet rendelt az ukrán szocialista tagköztársaság fennhatósága alá. Az etnikai hovatartozás alapján kisebbségi csoportokat országon belül kisebbségeknek, a határokon kívül, függetlenül keletkezésük mikéntjétől, diaszpóraként definiálja az ukrán tudományosság.
http://real.mtak.hu/35052/1/MTA_mtk_2016_FCs_u.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibMOK05911843
Keywords: kisebbségek; határon túli ukránok; Ukrajna