A differenciálszámítás és alkalmazása a gyakorlati problémák megoldásának folyamatában - Varga Marianna; Варга Маріанна (Matematika és Informatika Tanszék, 2025)
A matematikai analízis egyik központi fogalma a derivált, amely nem csupán elméleti jelentőséggel bír, hanem számos gyakorlati területen is fontos szerepet tölt be. A derivált lehetőséget ad különböző mennyiségek változásának leírására, így a fizikától a kémián át a biológián és közgazdaságtanon keresztül sokféle szituációban alkalmazható. Legyen szó mozgások elemzéséről, növekedési folyamatokról vagy éppen gazdasági optimumkeresésről – a derivált fogalma minden esetben hasznos matematikai eszközként szolgál. Dolgozatom célja, hogy átfogó képet nyújtson a derivált fogalmáról: bemutatja annak történeti hátterét, elméleti megalapozását, geometriai és fizikai értelmezéseit, valamint gyakorlati alkalmazási lehetőségeit. Kiemelten foglalkozom azzal, hogy hogyan jelenik meg ez a fogalom az ukrán középiskolai oktatásban, különös tekintettel a 10. és 11. évfolyam tananyagára. Napjaink oktatásának egyik legnagyobb kihívása, hogy a tanulók számára az elméleti tudás ne önmagában álljon, hanem értelmezhető és alkalmazható is legyen. A derivált tanítása ebben kiemelkedő lehetőséget kínál. A dolgozat hat fejezetből áll. Az első fejezet a derivált történeti hátterét ismerteti. A második rész az elméleti alapokat rendszerezi: ide tartozik a függvénytulajdonságok, a differenciálási szabályok és az elemi függvények deriváltjainak áttekintése. A harmadik fejezet a derivált geometriai és fizikai jelentésére koncentrál. Ezt követi a negyedik rész, amely konkrét gyakorlati alkalmazásokon keresztül mutatja be a derivált hasznosságát. Az ötödik fejezet az ukrajnai középiskolai oktatás tantervi hátterét elemzi, végül a hatodik fejezetben bemutatom saját kutatásomat, amelyben tanulók és tanárok attitűdjeit, módszertani szokásait és a derivált oktatásának hatékonyságát vizsgáltam. A dolgozat célja tehát nem csupán a derivált matematikai jelentőségének bemutatása, hanem az is, hogy rávilágítson annak oktatási és gyakorlati szerepére.
Похідна функції та її застосування в процесі розв'язування задач прикладного характеру
Keywords: matematika; differenciálszámítás; algebra; математика; похідна функції; алгебра