Концептуалізація вогню в українських фразеологізмах - Лариса Кравець; Larysa Kravets; Kravec Larissza (ПП Данило С. І., 2020)
Резюме. Аналіз фразеологізмів у зв’язку з психоментальними механізмами дає змогу простежити зародження змісту, перетворення його та фіксацію в мовній формі, виявити етноспецифіку мовомислення та константи лінгвокультури певного народу. Для аналізу обрано фразеологізми, що містять мовні знаки концептосфери вогонь. Когнітивна структура вогонь сформувалась на основі архетипу й характеризується складністю, багатозначністю й амбівалентністю. Різноаспектні властивості вогню актуалізовані в численних фразеологізмах, що мають неоднакове емоційно-оцінне забарвлення. Мета дослідження полягає у виявленні закономірностей концептуалізації вогню в українських фразеологізмах. Для досягнення поставленої мети було створено модель концептосфери вогонь, зафіксовано фразеологізми української мови, що містять мовні знаки концептосфери вогонь; визначено й охарактеризовано асоціативні й психолінгвістичні засади творення фразеологізмів, що містять мовні знаки концептосфери вогонь. Структуру концептосфери вогонь визначили особливості вогню та результати його пізнання людиною. Модель концептосфери ґрунтується на загальних уявленнях про природне явище і не відображає повною мірою вузькоспеціальні знання. Зафіксовані фразеологізми за типом фразеотворення неоднорідні. Серед них наявні метонімічні, метафоричні та порівняльні конструкції.

Abstract. The analysis of phraseological units in connection with mental mechanisms allows us to trace the origin of content, its change and fixation in linguistic form, to reveal the specifics of the worldview and the constants of the linguoculture of a certain people. For the analysis, the phraseological units containing the linguistic signs of the fire concept sphere were selected. The cognitive structure of fire was formed on the basis of the archetype and is characterized by complexity, polysemy and ambivalence. The multi-aspect properties of fire are actualized in numerous phraseological units that have different connotations. The purpose of the research is to identify patterns of conceptualization of fire in Ukrainian phraseological units. To achieve this goal, a model of the concept sphere of fire was created, phraseological units containing linguistic signs of the concept sphere of fire were recorded; the associative and psycholinguistic foundations of the creation of phraseological units containing the linguistic signs of the fire concept sphere are determined and characterized. The structure of the concept sphere of fire was determined by the features of fire and the results of its cognition by man. The model of the concept sphere is based on general ideas about a natural phenomenon and does not fully reflect highly specialized knowledge. Fixed phraseological units are heterogeneous. Among them there are metonyms, metaphors and comparative constructions. Most of the phraseological units arose as a result of reinterpretation of the psychoemotional and physical states of a person and the intensity of certain actions based on analogy with fire in its various manifestations. A significant part of them is based on the actualization of the properties of fire that are dangerous for humans, which determines the semantics of stable phrases. A smaller group is made up of phraseological units in which color semantics are emphasized. A separate group with a small number of units is formed by phraseological units with the semantics of light. All identified phraseological units have different integral meanings and connotations. The meaning of speech turns concretizes the context, and attributive, objective and adverbial disseminators emphasize and deepen it, while connotations remain relevant.
Conceptualization of fire in Ukrainian phraseologisms
Концептосфера вогонь має складну і розгалужену структуру, що зумовлено характеристиками природного явища, його іманентними властивостями, а також роллю і значенням вогню в житті людини. Різноаспектні властивості вогню актуалізовані в численних фразеологізмах, що мають позитивне або негативне емоційно-оцінне забарвлення. За типом фразеотворення фразеологізми, що містять мовні знаки концептосфери вогонь, неоднорідні. Серед них зафіксовано метонімічні, метафоричні та порівняльні конструкції. Більшість фразеологізмів, що містять мовні знаки концептосфери вогонь, виникла внаслідок переінтерпретації психоемоційних і фізичних станів людини та інтенсивності певних дій на основі аналогізації з вогнем у різних його виявах. Значна частина з них заснована на актуалізації небезпечних для людини властивостей вогню, що зумовлює семантику стійких словосполучень. Меншу групу становлять фразеологізми, в яких акцентована колірна семантика. Окрему групу з незначною кількістю одиниць утворюють фразеологізми з семантикою світла. Усі виявлені фразеологізми мають різні інтегральні значення та неоднакове емоційно-оцінне забарвлення. Значення мовних зворотів конкретизує контекст, а атрибутивні, об’єктні й обставинні поширювачі увиразнюють та поглиблюють його, водночас конотативні компоненти зберігають актуальність.
http://visnyk-philology.uzhnu.edu.ua/article/view/223559
Keywords: фразеологізм; концептосфера; метафора; концептуалізація