Вплив фізичної активності на стан здоров’я студентів в умовах війни - Загоруйко Наталія; Nataliia Zahoruiko (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Війна змусила багатьох із нас пережити стрес, спричинений психічними травмами, зіткнутися з депресією або посттравматичним стресовим розладом, відчути травматичний досвід переїздів та довготривалих поїздок у чужі міста та країни. Подібні ситуації мають негативні наслідки для психічного та фізичного здоров’я. Через переживання та труднощі, вплив фізичної активності на стан здоров’я часто може бути недооцінений. Однак дослідження показують, що в умовах стресу саме адекватна фізична активність може запобігти або відстрочити початок багатьох захворювань, а також може надати терапевтичну допомогу людям з хронічними захворюваннями, які отримують лікування. Фізична активність значно покращує самопочуття, підвищує задоволеність життям, дозволяє покращити сон, настрій і впоратися зі стресами. Наявні наукові дані свідчать про те, що фізична активність від помірної до високої інтенсивності покращує якість не тільки сну в дорослих, а й якість життя.

Abstract. The war forced many of us to go through the stress caused by mental trauma, to face depression or post-traumatic stress disorder, to experience the traumatic experience of relocation and long-term trips to foreign cities and countries. Such situations have negative consequences for mental and physical health. Due to stress and difficulty, the impact of physical activity on health can often be underestimated. However, research shows that in stressful situations, it is adequate physical activity that can prevent or delay the onset of many diseases, and can provide therapeutic support for people with chronic diseases who are receiving treatment. Physical activity significantly improves well-being, increases satisfaction with life, improves sleep, mood and copes with stress. Available scientific evidence suggests that physical activity of moderate to high intensity improves not only the quality of sleep in adults, but also the quality of life.
The influence of physical activity on the state of health of students in war conditions
Keywords: фізична активність; депресія; фізичне здоров’я