Kárpátaljai magyar tannyelvű oktatási és nevelési intézmények névtani szempontú vizsgálata - Heczel Jázmin; Гецел Язмін (Filológia tanszék, 2025)
Bevezetés Szakdolgozatomban a Kárpátaljai magyar tannyelvű oktatási és nevelési intézmények névtani szempontú vizsgálatával foglalkozom. A névadás minden kultúrában kiemelt jelentőséggel bír, szorosan összefügg az identitással, a koll e ktív emlékezettel. Ez különösen igaz a közösségi terekre és intézményekre, azon belül óvodákra és iskolákra, am elyek elnevezése nem csupán prak tikus tájékoztatást, hanem értékközvetítő szerepet szolgál. A név vála sztása tudatos, kulturális, történelmi és politikai döntés eredménye, amely szimbolikusan kijelöli az intézmény helyét és szerepét a közösség életében. Kárpátalján a magyarsá g hosszú ideje kisebbségként él. Az ukrán állami és politikai kereteken belül a m agyar közösség önazonosságának megőrzése különös figyelmet igényel, ebben a magyar nyelvű oktatás és az oktatási nevelési intézmények elnevezése kulcs s zerepet tölt be. Dolgozatom témája szerint a kárpátaljai magyar tannyelvű óvodák és iskolák névtani szemp ontú vizsgálatával fogok foglalkozni, különös tekintettel arra, hogy az intéz mények milyen típusú neveket viselnek és ezek mit tükröznek a helyi közösség kulturális, történelmi és nyelvi önmeghatározásából.
Ономастичні дослідження назв закарпатських угорськомовних навчальних закладів та навчально-виховних комплексів
Keywords: oktatási intézmények; névtani vizsgálat; Kárpátalja