Pedagógusok véleménye az online képzésről - Furcsa Laura; Kisné Bernhardt Renáta; Magyar Ágnes; Sinka Annamária; Szaszkó Rita (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"RIK-U" Kft., 2017)
Tanulmányunk egy online kérdőíves kutatás eredményeit összegzi, mely által arról kapunk képet, hogy a jászsági kistérség pedagógusai (N=70) milyen motivációkkal és attitűdökkel rendelkeznek egy virtuális szakmai közösségi fórum létrehozását illetően. Vizsgáltuk a pedagógusok egy esetlegesen a jövőben megvalósuló, felsőoktatásban szervezett online kurzusról alkotott véleményüket. Vizsgálatunk egyik szembetűnő tapasztalata, hogy a megkérdezettek a Jászság pedagógusait tömörítő fórumot mind on- mind offline formában üdvözölnék. Ez a megfogalmazódott igény összhangban van Ollé és Lévai (2014) meglátásaival is.

Резюме. У статті узагальнено результати он-лайн анкетного опитування, яке дало можливість з’ясувати, як педагоги (кількість респондентів = 70) Ясшагського району (Угорщина) ставляться до створення віртуального професійного форуму. Також було з’ясовано думку педагогів про можливо створені в майбутньому он-лайн курси на базі певного ВНЗ. Результати засвідчують, що респонденти вітають створення форуму, який об’єднає педагогів району, як в он-лайн, так і в оф-лайн формі. Така потреба співпадає і з баченням Олле і Леваі (2014).

Abstract. This study reveals the findings of an online questionnaire survey, carried out in Jászság micro region in Hungary, to gain insights into the motivation patterns and attitudes of teachers of the region (N=70) with regard to the creation and development of a virtual professional social forum. We highlighted the participant teachers’ beliefs and opinions on an online course to be developed within the framework of higher education. One of major results is that the respondents welcome a virtual forum for Jászság teachers both in online and offline format. This demand is in line with the findings of Ollé and Lévai (2014) as well.
Ставлення педагогів до он-лайн освіти
Teachers’ Beliefs on Online Education
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/12/Acta2017_szines.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00005708
Keywords: pedagógusok; online képzés; jászsági kistérség; digitális kompetenciák