Liofil és liofób kolloidok diszperziók elektromos felületi tulajdonságai: a liotróp sorok érvényessége. 1. Elektrokinetikai potenciál - Mészáros Renáta; Manilo Maryna; Lebovka Nyikoláj; Bárány Sándor; Sandor Barany; Баран Олександр (Magyar Kémikusok Egyesülete, 2020)
Az ionok kémiai természete és hidratációja jelentősen befolyásolja a kolloidok elektrokinetikai (ζ) potenciálját és felületi vezetését elsősorban két tényező hatására. (1) A rosszabbul hidratált (ellen) ionok jobban adszorbeálódnak a felületen, mint a jól hidratált ionok, növekvő mértékben halmozódnak fel a Stern-rétegben, ami a részecskék ζ- potenciáljának és felületi vezetésének csökkenéséhez vezet. (2) A felület hidratáltságának mértéke határozza meg a hasadási sík pozícióját és ennek megfelelően a részecskék elektrokinetikai potenciálját.

Abstract. The results of systematic study of the impact of electrolytes (in a wide range of electrolyte concentration, C = 10−5–10−1 M) with alkali metal ions (Li+, Na+, K+, Rb+, Cs+) containing chlorides and sulphate anions on the electrokinetic potential, ζ, of aqueous suspensions containing hydrophobic (polystyrene latex with surface sulphate or carboxylic groups) and hydrophilic (aerosil, zirconium dioxide, Na-bentonite, Laponite RD®) particles are presented.
Electrosurface properties of hydrophobic and hydrophilic suspensions: validity of the Hofmeister series. 1. Electrokinetic potential
Keywords: Liofil és liofób kolloidok; elektrokinetikai potenciál; liotróp sor