Виклики та перспективи формування здорового способу життя студентів ЗВО в екстремальних умовах - Візавер Арпад; Vizáver Árpád; Arpad Vyzaver; Візавер Вікторія; Vizáver Viktória; Viktoriia Vyzaver (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Проблема формування здорового способу життя вивчалась і вивчається багатьма науковцями, як нашої країни так і закордонними. Особливо ця проблема набула актуальності в кінці XX на початку XXI ст. На формування здорового способу життя вплинуло не лише соціальноекономічне становище, комп’ютеризація виробництва, малорухомий спосіб життя громадян, а появились нові виклики: Covid – 19, загарбницька війна Російської федерації. Дана проблема охопила не лише нашу країну, але і увесь світ і поставила перед нами виклик, як ми повинні діяти, особливо зараз в екстремальних умовах. Свою частку у вирішенні даної проблеми повинні виконати ЗВО, продумати і організувати роботу по формуванні ціннісних орієнтацій на здоровий спосіб життя та психолого-педагогічним основам. Навчальні заклади основну увагу повинні приділити наступним чинникам формування здорового способу життя: раціональний режим навчання та відпочинку, викорінювання шкідливих звичок, рухова активність, раціональне харчування, заняття фізичною культурою і спортом. Аналіз емпіричного матеріалу дозволив визначити причини ускладненого розвитку ведення здорового способу життя . Визначено завдання , які стоять перед ЗВО та й суспільства взагалі в роботі по здоров’язбереженню нашого молодого покоління.

Abstract. The problem of a healthy lifestyle creation has always attracted the attention of scientists, both from our country and from abroad. It became especially relevant at the end of the 20th – beginning of the 21st century. The formation of healthy lifestyle habits was influenced not only by socio-economic conditions, such as the computerization of production and the sedentary way of life, but new challenges appeared: Covid – 19 and the Russian Federation’s intrusion. This problem has engulfed not only our country, but the whole world and put before us the question: how should we act now, in extreme conditions? Higher education institutions should make their contribution to solving this problem by developing psychological and pedagogical basis and organizing work on the formation of value orientations for a healthy lifestyle. Educational institutions should focus on the following factors in the formation of a healthy lifestyle: a rational mode of study and rest, the eradication of bad habits, physical activity, rational nutrition, physical education and sports. The analysis of the empirical material made it possible to determine the causes of complications in the development of a healthy lifestyle. The tasks that face institutions of higher education and society as a whole in their work to preserve the health of our young generation are determined.
Challenges and prospects for the healthy lifestyle formation of tertiary students in extreme conditions
Keywords: здоровий спосіб життя; навчання під час пандемії; здоров’язбереження; фізичний розвиток