Форми організації бухгалтерського обліку для ІТ-підприємств: проблеми вибору - Олена Лаговська; Olena Lagovska; Loszkorih Gabriella; Лоскоріх Габріелла; Gabriella Loskorikh (Державний університет "Житомирська політехніка", 2019)
Резюме. Актуальність статті визначається розширенням сфери ІТ; прагненням керівництва цих підприємств до мінімізації витрат, пов’язаних з організацією та управлінням; позитивними змінами в законодавчій сфері, які сприяють розвитку ІТ-підприємств. У статті поставлено завдання розкрити форми організації бухгалтерського обліку, враховуючи можливості їх використання в ІТ-підприємствах. Поставлену мету реалізовано на основі застосування методів спостереження, порівняння, аналізу, синтезу, узагальнення. Узагальнено фактори, які впливають на вибір форми організації бухгалтерського обліку на ІТ-підприємстві (вимоги інвесторів, розмір ІТ-підприємства, тривалість функціонування на ринку, загальна схема роботи ІТ-підприємства), та визначено найбільш прийнятні варіанти за кожним з них. Дослідження вимог, які висуваються працедавцями до бухгалтерів на ІТ-підприємствах, підтвердило необхідність глибоких знань специфіки галузі. Без досвіду роботи в ІТ-сфері бухгалтери припускаються ряду помилок, основні з яких узагальнено в статті (неправильна класифікація операцій, наявність неточностей при обліковому відображенні, завищення бази оподаткування), та які вимагають особливої уваги з боку керівництва під час перевірки кваліфікації бухгалтера. Наведено пропозиції щодо обрання аутсорсингових або інсорсингових форм організації бухгалтерського обліку для ІТ-підприємства, враховуючи особливості його діяльності. Результати дослідження сприяють раціональній організації бухгалтерського обліку на ІТ-підприємстві шляхом вибору оптимального суб’єкта його ведення.
Forms of accounting organization for IT-enterprises: issues of choice
Keywords: форма організації обліку; аутсорсинг; інсорсинг; ІТ-підприємство; організація обліку