A műanyag hulladék mennyiségének becslése a Latorca folyó munkácsi szakaszának árterületén - Petrusevics Vivien-Nikolett; Петрушевич Вівієн-Ніколетт (Biológia és Kémia Tanszék, 2021)
A munkánk megírásának célja volt felkelteni az emberek figyelmét az olyan fontos és időszerű problémára, mint a hulladék kezelése és újrahasznosítása. Munkácson a hulladékkezelés deponálással, azaz lerakással történik, ez a hulladékkezelésnek a legrosszabb formája, mivel ez csak egy ideiglenes megoldást nyújt. Munkácson már több próbálkozást kíséreltek meg a szelektív hulladékgyűjtés megvalósítására, azonban egyik sem működik az elvárásoknak megfelelően. A városban találkozhatunk több fajta kukával, vannak földalatti kukák és vannak szelektív hulladékgyűjtő kukák is, viszont egyik kuka fajta sem látja el az eredeti funkcióját. A szelektív hulladékgyűjtő kukák egyik problémája, hogy nem sűrűn lakott területeken lettek elhelyezve, illetve a mennyiségük sem elegendő egy 86000 fős település számára. Továbbá ezen kukákban felhalmozódott hulladék eltávolításához egy bonyolult gép alkalmazása szükséges. Annak ellenére, hogy Munkácson nem működik a szelektív hulladékgyűjtés direkt erre a célra kijelölt konténerek segítségével, a városban több hulladék leadási és újrahasznosítási pont működik magánvállalkozásként, ahol az otthon szétválogatott szemetet le lehet adni. Azonban nem mindegyik pontban fogadják el a hulladék összes fajtát. A munkánk további részét képezte a Latorca folyó partmenti, illegális hulladéklerakóinak feljegyzése a város területén belül. A kutatás során egyértelművé vált, hogy a Latorca partja a város területén majdnem mindenhol egyformán szennyezett.. Ebben a folyó időszakos áradása is közre játszik, mivel a folyó ilyenkor a vízgyűjtő felső területein, parton található szemetet magával sodorja és leviszi a lejjebb található településekre. Ennek a dolgozatnak a megírását azért tartottuk fontosnak, mivel a probléma egyformán érint mindenkit, és rajtunk múlik az, hogy mit hagyunk rá a következő nemzedékekre. A hulladék helytelen kezelése nem csak a környezetünk hanem a mi egészségünkre is befolyással van.
Кількісна оцінка пластикових відходів заплави р. Латориця на відрізку м. Мукачево
Keywords: felszíni vizek szennyezettsége; hulladékkezelési módszerek; újrahasznosítás; folyók hulladékmentesítése