A szovjet megszállás kezdetei Kárpátalján 1944 októberében - Molnár D. Erzsébet; Молнар Д. Єлизавета; Yelyzaveta Molnar D. (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
Kárpátalja szovjet korszaka 1944 őszén, a Vörös Hadsereg által történt megszállással vette kezdetét. Az ekkori etnikai viszonyokra az 1941-es népszámlálási adatokból tudunk következtetni: eszerint a régió lakosságának száma 853 949 főre volt tehető, amelynek több mint a fele, 500 418 fő (58,1%), ukránnak (ruszinnak) vallotta magát. A második legnagyobb lélekszámú nemzetiség a magyar volt, amely az összlakosság 27,3%-át tette ki, ami 233 875 főt. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy mivel az akkori statisztikai módszertan szerint nem a nemzetiségre, hanem az anyanyelvre kérdeztek rá, jelentős számú magyar anyanyelvű kárpátaljai zsidó lett magyarként összeírva.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/04/lttk-tord-9.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00010505
Keywords: Kárpátalja; szovjet megszállás; 1944; Vörös Hadsereg