Європейський досвід державного регулювання ринку електронних платежів та можливості його адаптації в Україні - Дорошенко Олена; Doroshenko O.; Dorosenko O.; Вашай Юлія; Vashai Yu.; Vásáj Ju. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Невід’ємною та стратегічно важливою складовою фінансового сектору сучасної економіки є ринок електронних платежів, який забезпечує розвиток цифрових фінансових послуг, підвищення ефективності розрахунків та інтеграцію національної економіки у світовий фінансовий простір. В умовах активної цифровізації та зростання ролі фінтех-компаній державне регулювання ринку електронних платежів набуває особливого значення, оскільки дозволяє забезпечити баланс між інноваційністю, безпекою та захистом прав споживачів. У Європейському Союзі ця сфера регулюється комплексом нормативних актів, зокрема Директивою PSD2, яка встановлює правила для платіжних установ і запроваджує принцип відкритого банкінгу, а також E-Money Directive, що визначає порядок функціонування постачальників електронних грошей. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю адаптації цих європейських практик до умов України для забезпечення прозорості, стабільності та конкурентоспроможності вітчизняного фінансового ринку.Метою дослідження є аналіз європейського досвіду державного регулювання електронних платежів та визначення можливостей його застосування в Україні. У статті досліджено теоретичні основи регулювання ринку електронних платежів, розглянуто ключові положення європейських директив, а також практику впровадження відкритого банкінгу, кіберзахисту та механізмів контролю за діяльністю постачальників платіжних послуг. Проведено порівняльний аналіз чинної нормативно-правової бази України та ЄС, виявлено подібності та відмінності у підходах до регулювання, визначено потенційні бар’єри для імплементації європейських норм у національне законодавство, зокрема обмеженість цифрової інфраструктури, потребу у розвитку інституційних механізмів та підвищенні фінансової грамотності населення.У результаті сформульовано напрями вдосконалення українського законодавства у сфері електронних платежів, серед яких: гармонізація норм з вимогами PSD2 та E-Money Directive, посилення ролі Національного банку України як центрального регулятора ринку, розширення механізмів міжвідомчої координації та впровадження сучасних стандартів кібербезпеки. Доведено, що адаптація європейських практик сприятиме підвищенню довіри до фінансової системи України, стимулюванню розвитку фінтех-сектору та інтеграції в європейський фінансовий простір.Перспективи подальших досліджень пов’язані з аналізом ефективності впровадження відкритого банкінгу, оцінкою впливу цифрових інновацій, зокрема штучного інтелекту, блокчейн-рішень та big data, на розвиток платіжної інфраструктури, а також вивченням можливостей інтеграції України у спільний європейський ринок платіжних послуг.

A modern gazdaság pénzügyi szektorának szerves és stratégiailag fontos összetevője az elektronikus fizetések piaca, amely biztosítja a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődését, az elszámolások hatékonyságának növelését és a nemzetgazdaság integrációját a globális pénzügyi térbe. Az aktív digitalizációés a fintech vállalatok növekvő szerepének körülményei között az elektronikus fizetési piac állami szabályozása különös jelentőséggel bír, mivel lehetővé teszi az egyensúly biztosítását az innováció, a biztonság és a fogyasztói jogok védelme között. Az Európai Unióban ezt a területet egy jogszabály-komplexum szabályozza, különösen a PSD2 irányelv, amely szabályokat állapít meg a pénzforgalmi intézmények számára és bevezeti a nyílt bankolás (open banking) elvét, valamint az E-pénz irányelv (E-Money Directive), amely meghatározza az elektronikus pénz kibocsátók működési rendjét. A kutatás időszerűségét ezen európai gyakorlatok ukrajnai viszonyokhoz való adaptálásának szükségessége indokolja a hazai pénzügyi piac átláthatóságának, stabilitásának és versenyképességének biztosítása érdekében.A kutatás célja az elektronikus fizetések állami szabályozására vonatkozó európai tapasztalatok elemzése és ukrajnai alkalmazási lehetőségeinek meghatározása. A cikk vizsgálja az elektronikus fizetési piac szabályozásának elméleti alapjait, áttekinti az európai irányelvek főbb rendelkezéseit, valamint a nyílt bankolás, a kibervédelem és a pénzforgalmi szolgáltatók tevékenységét ellenőrző mechanizmusok bevezetésének gyakorlatát. Összehasonlító elemzés készült Ukrajna és az EU jelenlegi jogszabályi keretének vonatkozásában, amely feltárta a szabályozás megközelítésében tapasztalható hasonlóságokat és különbségeket, továbbá meghatározásra kerültek az európai normák nemzeti jogrendszerbe történő implementációnak potenciális akadályai, különösen a digitális infrastruktúra korlátozottsága, az intézményi mechanizmusok fejlesztésének szükségessége, valamint a lakosság pénzügyi kultúrájának növelése.Eredményképpen megfogalmazódtak az ukrán jogszabályok fejlesztési irányai az elektronikus fizetések területén, többek között: a normák harmonizációja a PSD2 és az E-pénz irányelv követelményeivel, az Ukrán Nemzeti Bank mint központi piaci szabályozó szerepének megerősítése, az intézményi koordinációs mechanizmusok bővítése és a korszerű kiberbiztonsági szabványok bevezetése. Bizonyítást nyert, hogy az európai gyakorlatok adaptálása hozzájárul az ukrán pénzügyi rendszer iránti bizalom növekedéséhez, a fintech szektor fejlődésének ösztönzéséhez és az európai pénzügyi térbe való integrációhoz.A további kutatási perspektívák a nyílt bankolás bevezetése hatékonyságának elemzéséhez, a digitális innovációk –különösen a mesterséges intelligencia, a blokklánc-megoldások és a big data –fizetési infrastruktúra fejlődésére gyakorolt hatásának értékeléséhez, valamint Ukrajna közös európai fizetési piacba történő integrációs lehetőségeinek vizsgálatához kapcsolódnak.

Abstract. An integral and strategically important component of the modern financial sector is the electronic payments market, which drivesthe development of digital financial services, increases the efficiency of settlements, and supports the integration of the national economy into the global financial space. In the context of active digitalization and the growing role of fintech companies, state regulation of the electronic payments market becomes particularlysignificant, as it ensuresa balance between innovation, security, and consumer protection. In the European Union, this area is governed by a set of regulatory acts, includingthe PSD2 Directive, which establishes rules for payment institutions and introduces the principle of open banking, as well as the E-Money Directive, which sets requirements for electronic money issuers. The relevance of the research is determined by the need to adapt these European practices to the Ukrainian context in order to ensure transparency, stability, and competitiveness of the domestic financial market.The purpose of this study is to analyze the European experience of regulating electronic payments and to determine the possibilities of its adaptation in Ukraine. The paper examinesthe theoretical foundations of payment market regulation, reviews the main provisions of European directives, and analyzes the implementation of open banking, cybersecurity, and supervisory mechanisms for payment service providers. A comparative analysis of the regulatory framework of Ukraine and the EU is conducted, identifying similarities and differences in regulatory approaches and outlining potential barriers to adoptingEuropean standards in national legislation, such as limited digital infrastructure, institutional constraints, and low financial literacy levels.Based on the findings, directions for improving Ukrainian legislation in the field of electronic payments are proposed, including harmonization with PSD2 and the E-Money Directive, strengthening the role of the National Bank of Ukraine as the central regulator, expanding mechanisms of inter-institutional coordination, and introducing modern cybersecurity standards. It is concluded that adapting European practices will enhance trust in the Ukrainian financial system, stimulate the development of the fintech sector, and support the country’s integration into the European financial space.Future research perspectives includeanalyzing the effectiveness of open banking implementation, assessing the impact of digital innovations such as artificial intelligence, blockchain solutions, and big data on payment infrastructure development, and exploringthe prospects of Ukraine’s integration into the common European payment services market.
European Experience in State Regulation of the Electronic Payments Market and the Possibilities for Its Adaptation in Ukraine
Az elektronikus fizetési piac állami szabályozásának európai tapasztalatai és adaptációjának lehetőségei Ukrajnában
Весь випуск: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/11
Keywords: електронні платежі; державне регулювання; ринок електронних платежів; PSD2; E-Money Directive; відкритий банкінг