Булінг в освітньому середовищі та вплив різних факторів на його розвиток - Греба Ілдіко; Greba Ildikó; Шелельо Тетяна; Selelyo Tetjána; Tetiana Shelelo; Гаврилюк Ілона; Gávriljuk Ilona (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Проблема булінгу для сучасного суспільства є надзвичайно поширеною та актуальною. Останніми роками набуває особливого значення в освітній практиці таке явище, як шкільний булінг, оскільки школа не залишається осторонь реалій життя, а учні наслідують моделі міжособистісної взаємодії, що набувають деструктивного характеру. Вперше проблемою шкільного насильства зацікавився К. Дьюкс у 1905 році, коли опублікував свою роботу на дану тему. Перші систематичні дослідження цього явища провели скандинавські науковці: Д. Олвеус, П. П. Хайнеман, А. Пікас, Е. Роланд. Вони розробили концепцію булінгу – (від англ. "bully" – хуліган), де визначили його як форму утиску, дискримінації та цькування (Аль-Зубейді, Нагорняк, 2022).
Bullying in the educational environment and the influence of various factors on its development
Keywords: пандемія; агресія; булінг; кібербулінг; жертва; агресор; спостерігач; насильство