ESG indikátorok a fenntarthatósági jelentésekben – mi lehet a szerepük a pénzügyi intézményeknek? - Gulyás Éva; Hajdu Tibor; Reizinger-Ducsai Anita (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
Az ESG szemlélet olyan vállalati-szervezetirányítási működést jelent, amely a fenntarthatóságot célzó törekvéseket, így a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat is figyelembe veszi a döntéshozatal során. Felmérésünk alapján a cégvezetők egyre fontosabb tényezőként tekintenek az általuk vezetett vállalat ESG szemlélettel való azonosulására. A megkérdezettek jelentős része úgy gondolja, hogy a jövőbeli sikeresség tekintetében meghatározóak lesznek a környezeti kockázatok, illetve az elmúlt években felértékelődött a társadalmi komponens szerepe is a vállalatok értékelése során. Összefoglaló leíró tanulmányunkban bemutatjuk az ESG értékelések főbb komponenseit, és megvizsgáljuk a szabályozói környezetet. Összesítjük a vállalatok értékelésében végbemenő változások jövedelmezőségi vélt vagy valós előnyeit, kiegészítve egyéb lehetséges előnyökkel. Kutatásunk fő témája az ESG értékelés megbízhatóságának mérése, hiszen megbízható adatok nélkül nem tudunk megfelelően nyilatkozni a valós jövedelmezőségi előnyökről sem. Hosszú távú célunk a szabályozói kör számára világossá tenni, hogy a jelenlegi értékelési, mérési szempontok nem megbízhatóak. Figyelembe véve az új CSRD irányelvet olyan megállapításokat teszünk, amely segíti a jogalkotókat az irányelv gyakorlati alkalmazásához kapcsolódó szabályozás kialakítása során. Kutatásunk alapját a jelenlegi követelményeknek megfelelő fenntarthatósági jelentések elemzése adta, továbbá vizsgáltuk az ESG minősítők gyakorlatát, majd ezeket összehasonlítottuk egymással. Foglalkoztunk a minősítők által nyilvánosságra hozott ESG indexek és a jövedelmezőség közötti kapcsolat vizsgálatával is. Jelen tanulmányunkban arra törekszünk, hogy összefoglaljuk az ESG indikátorok alkalmazásának anomáliáit, kiemelten foglalkozva a szabályozói környezettel. Célunk annak a bemutatása is, hogy a pénzügyi piac feltörekvő, innovatív eszközöket használó start-up-jai, vállalkozásai, a minősítők, illetve a befektetési szolgáltatók milyen új szerepben találhatják magukat.

Abstract. The ESG approach means a corporate governance operation that takes into account sustainability goals, including environmental, social and corporate governance aspects, in decision-making. According to our survey, company executives consider the identification of the company they lead with an ESG approach to be an increasingly important factor. A significant part of the respondents believe that environmental risks will be decisive for their future success, and the role of the social component in the evaluation of companies has also increased in recent years. In our summary descriptive study, we present the main components of ESG assessments and examine the regulatory environment. We summarize the perceived or real benefits of changes in the valuation of companies, supplemented by other potential benefits. The main topic of our research is to measure the reliability of ESG valuation, as without reliable data we cannot adequately state the real profitability benefits. Our long-term goal is to make it clear to the regulatory community that the current evaluation and measurement criteria are unreliable. Taking into account the new CSRD directive, we make findings that help the legislators in the development of regulations related to the practical application of the directive. The basis of our research was the analysis of sustainability reports that meet the current requirements, and we also examined the practice of ESG qualifiers and then compared them with each other. We also examined the relationship between the ESG indices published by the raters and profitability. In this study, we aim to summarize the anomalies in the application of ESG indicators, focusing primarily on the regulatory environment. Our goal is also to present the new role that the up-and-coming start-ups, the businesses that use innovative tools, rating agencies, and investment service providers play in the financial market

Резюме. Підхід ESG означає корпоративно-організаційну операцію управління, яка враховує зусилля щодо сталого розвитку, включаючи екологічні, соціальні та корпоративні аспекти управління під час прийняття рішень. Проведене авторами опитування серед керівників компаній підтверджує важливість ідентифікації підходу ESG в діяльності компанії. Значна частина опитаних вважає, що екологічні ризики будуть вирішальними для майбутнього успіху, а останніми роками зросла роль соціальної складової в оцінці компаній. У нашому підсумковому описовому дослідженні ми представляємо основні компоненти оцінювання ESG та аналізуємо нормативне середовище. В статті підсумовуються передбачувані або реальні переваги змін у оцінці доходності компаній, доповнені іншими можливими перевагами. Основною темою нашого дослідження є вимірювання надійності оцінки ESG, оскільки без надійних даних не є можливим належним чином оцінити реальні переваги в доходності. Наша довгострокова мета полягає в тому, щоб дати зрозуміти регуляторному середовищу, що поточні критерії оцінки та вимірювання не є надійними. Беручи до уваги нову директиву CSRD, зроблено висновки, які допомагають законодавцям у розробці нормативних актів стосовно практичного застосування директиви. Основою даного дослідження став аналіз звітів про сталий розвиток, які відповідають поточним вимогам, а також дослідили професійну діяльність оцінювачів ESG, а потому порівняли останніх між собою. Здійснено перевірку зв’язку між опублікованими оцінювачами індексами ESG та доходністю. У даному дослідженні зроблено акцент на прагненні узагальнити аномалії у застосуванні показників ESG, зосереджуючись насамперед на нормативному середовищі. Метою дослідження також є представлення нової ролі на фінансовому ринку молодих стартапів та підприємств, що використовують інноваційні інструменти, а також рейтингових агентств та інвестиційних компаній.
ESG indicators in sustainability reports – what is the role of financial institutions?
Індикатори ESG у звітах про сталий розвиток – яка роль фінансових установ?
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00010508
Keywords: fenntarthatóság; ESG indikátor; jövedelmezőség; megbízhatóság