Merre tovább civilizáció? – a fenntarthatóságra nevelés hangsúlyai a XXI. század köz- és felsőoktatásában - Mónus Ferenc; Монуш Ференц („RIK-U” Kft., 2019)
A fenntarthatóságra és a környezettudatosságra való nevelés fontosságát évtizedekkel ezelőtt felismerték. A legfrissebb tudományos eredmények fényében egyértelmű, hogy fenntarthatatlan életvitelünk és társadalmi berendezkedésünk az oka a természeti környezetünkben zajló gyors, negatív változásoknak. E változások következményei ráadásul egyre súlyosabban érintik civilizációnk további sorsát is. Mindezek tükrében megkérdőjelezhetetlen, hogy a XXI. század köz- és felsőoktatásának egyik legsürgetőbb kihívása a jövő generációk szükségleteit is szem előtt tartó emberi hozzáállás és társadalmi berendezkedés kialakítása, előmozdítása. Sajnos ez a nevelési prioritás jelenleg nem kap elegendő hangsúlyt a legtöbb köz- és felsőoktatási intézményben. A fenntarthatóságra nevelés elvei a közoktatásban csak alkalomszerűen, a tantárgyak szűk körében, a felsőoktatásban pedig csak néhány speciális szak esetén jelennek meg. Tanulmányomban részletezem, hogy mennyire fontos a fenntarthatóságra nevelés hangsúlyosabb megjelenítése az oktatás minden szintjén, illetve hogyan valósítható ez meg a jelenlegi oktatási keretek között.

Abstract. The importance of education for sustainability and for environmental awareness was acknowledged decades ago. New scientific results make clearer than ever that the currently experienced fast and negative changes in our natural environment are due to our unsustainable lifestyle and human socio-economic structures. The consequences of these changes in the natural systems, however, threaten the future of human civilization. Consequently, one of the most pressing challenges of our century is the transition to a sustainability focused human thinking and to keep in mind the needs of future generations. Public and higher education institutes have unquestionable role in achieving this goal. Unfortunately this education priority is highly underrepresented in most schools and education institutes. In the public education it appears only occasionally in the framework of a few subjects, in the higher education it appears only in a few special training programmes. In the study the importance of sustainability education at all levels of education, as well as ways of realizing it in the current framework of educational programmes are presented.
Цивілізація – як далі? послідовність у вихованні сталості в середній та вищій освіті у ХХІ столітті
Which direction to follow, human civilization? – sustainability education emphases in the public and higher education at the early 21th century
http://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2019/04/Final-Pedagogical_conf_2019_03_28-29.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00007073
Keywords: ökológiai krízis; oktatási reform; globális nevelés