Fókuszban a pénzügyi tudatosság – kérdőíves felmérés tapasztalatai - Oroszné Ilcsik Bernadett; Оросне Ілчік Б.; Barabásné Kárpáti Dóra; Дора Барабашне Карпаті (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A pénzügyi tudatosság komplex kérdés, amely nem csak az egyén lexikális tudását vagy egyszerű tapasztalatait foglalja magába. Az egyén akkor jelentheti ki, hogy pénzügyileg tudatosan gondolkodik, ha birtokában van a megfelelő ismereteknek és azokat a gyakorlatban, ill. a mindennapokban is magabiztosan alkalmazza. Szükség van ezeknek az összetevőknek a kombinációjára, és azok kiterjedt alkalmazására, amely a pozitív eredményekhez vezethet. A 2008-as gazdasági válság kapcsán a pénzügyi kultúra egyre nagyobb figyelmet kapott. Az utóbbi években a pénzügyi kultúra fejlesztését segítő program indult el hazánkban, amelyek fő feladata a fiatalok pénzügyi tudatosságának növelése. Tanulmányunk célja, hogy átfogó képet adjon a pénzügyi kultúra értelmezéséről, fogalomrendszeréről, valamint az egyetemi hallgatók pénzügyi tudatosságáról, pénzügyi attitűdjéről Magyarországon. A téma vizsgálata során kérdőíves felmérésünk célcsoportja a Nyíregyházi Egyetem elsőéves nappali tagozatos hallgatói voltak. A kérdések többek között a hallgatók lakóhelyének földrajzi elhelyezkedésére, a szülők végzettségére, a hallgatók lakhatásijövedelmi viszonyaikra, általános pénzügyi ismereteikre irányulnak. Kutatásunk során vizsgáltuk, hogy a felsőoktatásban tanuló fiatalok különböző szociodemográfiai és képzési jellemzői, miként befolyásolják pénzügyi attitűdjüket. A kérdőíves kutatás célja a magyar fiatalok pénzügyi kultúrájának megismerése, és a pénzügyi attitűdjüket befolyásoló alapösszefüggések feltárása és értékelése. Kutatásunk eredményével szeretnénk hozzájárulni, ahhoz, hogy a hallgatók felismerjék, azt, hogy kiemelkedő jelentősége van annak, hogy a pénzügyi magatartásuk, tudatosságuk mindig megfelelő szintű és naprakész legyen. Mindezen ismeretek birtokában, számos komplikált helyzet elkerülhető, megelőzhető. Felmérésünk alapján, következésképpen megállapíthatjuk, hogy a Nyíregyházi Egyetem elsőéves nappali tagozatos hallgatóink a pénzügyi kultúráját és attitűdjét a kérdőíves kutatás alapján sikerült részlegesen feltárni. A kutatás rávilágít a fiatalok pénzügyi ismereteinek hiányosságaira, illetve további fejlesztendő területekre.

Abstract. Financial literacy is a complex issue that does not only involve an individual's lexical knowledge or simple experience. An individual can claim to be financially aware if he or she has the right knowledge and is confident in applying it in practice and in everyday life. It is the combination of these ingredients and their extensive application are needed for leading to positive results. In the wake of the 2008 economic crisis, financial culture has received increasing attention. In recent years, a number of programmes have been launched in our country to promote financial literacy, with the main aim of raising financial awareness among young people. The aim of our study is to provide a comprehensive picture of the understanding of financial literacy, the conceptual framework, financial awareness and financial attitudes of university students in Hungary. The target group of our questionnaire survey was the first-year students of the University of Nyíregyháza. The questions focus, among other things, on the geographical location of the students' place of residence, the education of the parents, the students' housing and income situation, and their general financial knowledge. Our research investigated how different socio-demographic and educational characteristics of young people in higher education influence their financial attitudes. The aim of this questionnaire-based research is to understand the financial culture of Hungarian young people and to identify and assess the underlying factors that influence their financial attitudes. With the results of our research, we would like to contribute to the students' recognition that it is of utmost importance that their financial behaviour and awareness is always up-to-date and at the right level. With this knowledge, many complicated situations can be avoided and prevented. Consequently, based on our survey, we can conclude that we have been able to partially explore the financial culture and attitudes of our firstyear full-time students at the University of Nyíregyháza on the basis of the questionnaire research. The research sheds light on the gaps in young people's financial literacy and areas for further improvement.

Резюме. Фінансова обізнаність – це комплексне питання, яке включає не лише лексичні знання чи простий досвід індивіда. Особа може заявити, що вона мислить фінансово свідомо, якщо вона має відповідні знання та використовує їх на практиці, або впевнено застосовує їх в повсякденному житті. Існує потреба в поєднанні таких складників і їх широкому застосуванні, що може призвести до позитивних результатів. У зв'язку з економічною кризою 2008 року фінансовій культурі приділялося все більше уваги. В останні роки в Угорщині стартувала програма підтримки розвитку фінансової культури, головним завданням якої є підвищення фінансової обізнаності серед молоді. Метою статті є комплексне дослідження трактування та концептуальної системи фінансової культури, а також фінансової обізнаності та фінансового ставлення студентів закладів вищої освіти Угорщини. Під час дослідження цільовою групою анкетного опитування були здобувачі вищої освіти першого курсу денної форми навчання Ніредьгазького Університету. Загалом питання опитувальника зосереджуються на географічному положенні місця проживання, освіті батьків, житлових умовах і доходах здобувачів вищої освіти, зокрема їхніх загальних фінансових знаннях. У процесі дослідження визначено, як різноманітні соціально-демографічні та освітні характеристики молоді, які навчаються у закладах вищої освіти, впливають на їхнє фінансове ставлення. Мета опитувальника - визначення фінансової культури молодих угорців і дослідження основних факторів, що впливають на формування їх фінансового ставлення. Результати дослідження сприяють усвідомленню здобувачами вищої освіти важливості належної підтримки актуальності фінансової поведінки та фінансової обізнаності. Маючи всі ці знання, багатьох складних ситуацій можна уникнути та запобігти їх виникненню. На основі проведеного опитування можна зробити висновок, що фінансова культура та ставлення здобувачів вищої освіти першого курсу денної форми навчання Ніредьгазького Університету були частково досліджені на основі анкетного дослідження. Дослідження висвітлює недоліки фінансових знань молодих людей, а також напрямки для подальшого розвитку.
У фокусі фінансова грамотність: досвід анкетного опитування
Focus on financial awareness: experiences of a questionnaire survey
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/7
Keywords: pénzügyi tudatosság; egyetemi hallgatók felmérése; kérdőíves kutatás