„…a zajtalan falusi hangyamunka is megtalálja méltánylatát…” - Székely Marianna; Marianna Seikel; Сейкель Маріанна (Kárpátaljai Református Egyház, 2021)
Técsői Gönczy Dániel 1803-ban született az erdélyi Doboka megyében. Tanulmányait Kolozsváron kezdte, a máramaros-szigeti líceumban folytatta, majd Sárospatakon és Debrecenben fejezte be. 1830-ban avatták lelkésszé, s legelső szolgálati helye a Máramaros megyei Úrmező volt. 1833-ban az Ugocsa megyei Forgolány hívta meg lelkészéül. 1883-ban az alázatosságáról és szerénységéről ismert Gönczy Dánielt 53 éves lelkészségének, s ugyanazon egyházban félszázados munkásságának, valamint a vallás és nevelés terén szerzett kiváló érdemeinek méltánylásául házasságának éppen 50. évfordulóján részesítették királyi kitüntetésben.
130 éve hunyt el Gönczy Dániel, a Ferenc József Rend lovagkeresztjével kitüntetett ugocsai lelkész.
Keywords: Ugocsa; lelkész; Forgolány; református