Az ukrán nyelvpolitika és többnyelvűség az ATO-korszakban - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (Akadémiai Kiadó, 2016)
Az 1991-ben függetlenné vált ukrán állam rövid történetének legmélyebb válságát éli. A konfliktusnak számos komoly oka van. Az ország nyelvi megosztottsága döntő szerepet játszik az Európa biztonságát fenyegető politikai és katonai válságban. Ukrajna lakosságának jelentős része egyaránt rendszeresen használja az ukrán és az orosz nyelvet. A tanulmány bemutatja, hogyan kívánta rendezni az ukrán politikai elit a nyelvi helyzetet egy nyelvtörvény elfogadása révén. Az elemzés felvázolja az ukrán nyelvpolitika ívét a 2014 februárja utáni időszakban.

Abstract. Ukraine, independent since 1991, has been experiencing the greatest crisis of her history. The conflicts have many severe reasons. The language divide in the country plays a crucial role in the political and military crisis which threatens Europe’s safety. A significant proportion of Ukraine’s population use both Ukrainian and Russian on a regular basis. The paper discusses how Ukraine’s political elite wished to settle the language issue by adopting the law regulating the use of these two languages. The analysis makes the trajectory of the Ukrainian language policy transparent after February 2014.
The Ukrainian language policy and multilingualism in the ATO era
Keywords: Ukrajna; nyelvpolitika; többnyelvűség; nemzetépítés; identitás