Language Learning Strategies used by Monolingual and Bilingual Students in Transcarpathian Secondary Schools - Siladi Vasyl; Szilágyi László; Сіладі Василь (PoliPrint Kft., 2009)
Napjainkban létfontosságúvá vált a középiskolát végző diákok idegennyelv-ismeretének egy magasabb szintre való törekvése. Mi sem bizonyítja ezt, mint az a tény, hogy a végzős diákoknak külföldi diploma szerzése esetén nyelvvizsgázniuk kell, s nem beszélve az idén Ukrajnában bevezetett emelt szintű érettségiről. Számos tanulmány jelenik meg a nyelvpedagógia, s a társtudományt művelő kutatók tollából, hogy hogyan, milyen módszerekkel tehető hatékonyabbá a nyelvtanulás. Ezt a célt szolgálja a tanulási stratégiák módszer is, amely az utóbbi pár évtizedben az egyik alapvető nyelvtanulási szemléletté érett az említett tudományterületen. Mivel Kárpátalja, s annak magyarlakta települései is a kétnyelvűség, mint sajátos jelenség egyik ideálisnak mondható helyszíne, nagyszerű kihívást és izgalmakat jelent az ezen a területen kutató nyelvpedagógusoknak a helyi kétnyelvű tanulók idegennyelv-tanulásának vizsgálata.

Резюме. Одним із найважливіших завдань сучасної системи освіти є якісне засвоєння іноземної мови випускниками шкіл у світлі оновлених вимог, згідно яких загальнообов’язковим є складання іспиту із іноземної мови на продвинутому ступені, так само як у випадку із здобуттям диплому про вищу освіти поза межами країни. Останнім часом з’являються численні дослідження в галузі методики викладання іноземних мов серед яких одним із найперспективніших є вивчення стратегій навчання. Особливий науковий інтерес у цьому розрізі представляє угорськомовний регіон Закарпатської області, де двомовність є поширеним явищем, що і зумовило тему даного дослідження.

Abstract. Learning a foreign language has become indispensable for students graduating from high schools. Students in order to receive a diploma abroad have to pass a certain type of language exam, not to mention the high level exam which was introduced in Ukraine last year. Several studies have already dealt with the issue of making language learning more effective. Thus language learning strategies have also become an important language learning method, that intends to achieve the mentioned goal. Since Transcarpathia, and the majority of its Hungarian habitations are bilingual, it is an ideal place to research into: • how mono- and bilingual students learn a foreign language? • what sort of language learning strategies students apply in the process of learninga a foreign language (that isEnglish)?. The present study attempts to find answers for the questions mentioned above.
http://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta2009_2.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/92483
Keywords: foreign language; learning strategies; method; bilingualism; direct; indirect