Bevezető - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy („RIK-U” Kft., 2024)
Szerkezetében a kiadvány – mint a maga nemében első ilyen az intézmény történetében – az időrendiség szerint az NbRL történetével kezdődik. Ez a történet azonban két szemszögből mutatja be a 31 évet: egy külső szemlélő számára is látható részben (külső), és egy elsősorban belülről láthatóvá váló, folyamatosan formálódó (belső) történeti részben. Ez azzal indokolható, hogy mint a legtöbb társadalmi, ember által létrehozott struktúra, szerkezetileg többsíkú képződmény: van, amit bárki láthat, s van, amit csak belülről lehet érzékelni, látni, megélni, alakítani. A külső történet az iskola létrehozásának folyamatát, infrastrukturális kiépülését és szerkezeti változásait követi nyomon, az ún. belső történet pedig annak az oktatási irányvonalnak egy szeletét próbálja az olvasó elé tárni, amelyet elsősorban a diákok, tanárok és nevelők élnek meg.
Keywords: bevezető; Nagyberegi Református Líceum