A hegyvidéki akció tevékenysége a munkácsi-szentmiklósi uradalom területén 1897 és 1901 között - Király Evelin; Кіраль Евелін (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2021)
Az 1897. február 4-én elkezdődött hegyvidéki akció célja az Északkeleti-Kárpátokban élő rutén lakosság életkörülményeinek jobbá tétele volt. Egán Ede minisztériumi megbízott vezetése alatt hitelintézetek létrehozásával, földbérletek, jó minőségű vetőmag és tenyészállatok szétosztásával próbáltak maradandó változást elérni a lakosság körében. Az akció tevékenysége először a munkácsi– szentmiklósi uradalom szolyvai járásában kezdődött el, ami ekkoriban a Schönborn család birtokában állt. A tanulmányunkban megvizsgáljuk, hogy 1897 és 1901 között milyen intézkedések mentek végbe az akciósorozat keretén belül és ebből hogyan, és milyen mértékben vette ki a részét az uradalom.

Abstract. The Highlands Program, which started on the 4th of February 1897 was aimed at improving the living conditions of the Ruthenian minority living in the Northeastern Carpathians in order to provide them better living standards. Ede Egán, who was a trustee of the ministry, lead the movement by building financial institutions, land grantings, and the contribution of good quality seeds and breeding animals for accomplishing longterm changes in the population. The actions of the movement first started at the szolyvai walk of the Mukachevo-Chynadiyovo estate, which at that time was under the possession of the Schönborn family. In our study we examine what measures were taken between 1897 and 1901 within the framework of the program series and how and to what extent the estate was taken up.

Резюме. Акція в гірській місцевості, яка розпочалася 4 лютого 1897 року, мала на меті покращити умови життя русинського населення Північно-Східних Карпат. Під керівництвом міністерського уповноваженого Еде Егана намагалися домогтися стійких змін серед населення, шляхом створення кредитних установ, роздачою в оренду земель, роздачою високоякісного насіння та племінних тварин. Діяльність акції спочатку розпочалася в Свалявському районі маєтку Мункач-Сентміклош, який тоді належав родині Шенборнів. У нашому дослідженні ми досліджуємо, що які заходи відбулися в 1897 – 1901 роках у рамках серії акцій, і, що маєток як, і в якій мірі брав у них участь.
Роль Мукачівсько-Чинадіївської домінії у Верховинській господарській акції у період між 1897–1901 роками
The Activity of the Highlands Program in the Mukachevo-Chynadiyovo Estate Between 1897 and 1901
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/04/limes-2021-issue-viii_2021-12-30.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009320
Keywords: Schönborn; munkácsi–szentmiklósi uradalom; Egán Ede; hegyvidéki akció; rutének