A költségvetési intézmények lényege és típusai - Hanuszics Veronika; Veronika Hanusych; Ганусич Вероніка; Simon Violetta; Violetta Shimon; Шімон Віолетта (European Conference, 2024)
A tanulmány célja, hogy átfogó képet nyújtson a költségvetési intézmények lényegéről és típusairól, különös tekintettel azok gazdasági és társadalmi szerepére. A költségvetési intézmények a közpénzügyi rendszer meghatározó elemei, amelyek alapvető közszolgáltatásokat biztosítanak, és a közfeladatok ellátásán keresztül hozzájárulnak a társadalmi jóléthez. A dolgozat bemutatja a költségvetési intézmények fogalmi kereteit, működési sajátosságait, finanszírozási forrásait, valamint osztályozási lehetőségeit különböző szempontok alapján (például funkció, irányítási szint, gazdálkodási forma). Elemzésre kerül továbbá a költségvetési intézmények hatékonyságának kérdése, valamint a modern gazdasági kihívásokhoz való alkalmazkodásuk. Az elméleti megközelítést gyakorlati példákkal egészítjük ki, rávilágítva arra, hogy a költségvetési intézmények hogyan járulnak hozzá a közszféra stabilitásához és a fenntartható fejlődéshez.
https://eu-conf.com/en/events/innovations-in-modern-education-european-and-global-context/
Keywords: költségvetési intézmények; állami finanszírozás; közszolgáltatások; intézménytípusok; gazdálkodás