Pedagógus-diák közötti kommunikációs kapcsolati jellemzők krízishelyzetben - Molnár Nikoletta (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A kutatásom témája a pedagógus-diák közötti kommunikációs kapcsolati jellemzők krízishelyzetben. PhD-hallgatóként a tanár és diák között pedagógiai helyzetben létrejövő kapcsolatteremtési módokat vizsgálom, ezen belül reflektálva a krízishelyzetben megvalósuló kommunikációra. Az utóbbi években megjelent speciális krízishelyzetek indokolttá tették azok tanár-diák kommunikációra tett hatásainak vizsgálatát. A tanulmányban arra keresem a választ, különbözik-e a krízishelyzetben és annak hiányában megvalósuló kommunikációs kapcsolatteremtés tanár és diák között az eddigi kutatások alapján. Feltevésem szerint a krízishelyzet mint speciális szituáció más kapcsolatteremtési, ezen belül más kommunikációs stratégiákat tesz szükségessé. A tanulmány három fő részre osztva először összegzi a kommunikáció általános jellemzőt, majd reflektál a tanár-diák kommunikációra, végül ennek a krízishelyzet okozta specifikus jellemzőit taglalja. Az összegző tanulmány hasznos lehet a krízishelyzetben megvalósuló kapcsolatteremtés és kommunikáció megismeréséhez, valamint a témában történő empirikus vizsgálat elméleti alapozásához. A kutatás alapjául Richard C. Atkinson, és Ernst Hilgard, Antalné Szabó Ágnes, Asztalos Anikó, Buda Béla, Kelemen László, N. Kollár Katalin, Pléh Csaba, Szőke-Milinte Enikő, Zrinszky László munkái szolgáltak.

Abstract. The topic of my research is the characteristics of the communication between teacher and student in a crisis situation. As a PhD student, I examine the ways of creating a relationship between teacher and student in a pedagogical situation, reflecting on the communication that takes place in a crisis situation. The special crisis situations that have appeared in recent years justified the investigation of their effects on teacher-student communication. In the paper, I am looking for the answer to whether the communication between teacher and student in a crisis situation and in the absence of it differs based on previous research. According to my assumption, the crisis situation as a special situation requires different communication strategies. Divided into three main parts, the paper first summarizes the general characteristics of communication, then reflects on teacher-student communication, and finally discusses its specific characteristics caused by the crisis situation. The summary study can be useful for getting to know the relationship and communication that takes place in a crisis situation, as well as for the theoretical foundation of an empirical re1search on the topic. The research was based on the works of Richard C. Atkinson and Ernst Hilgard, Ágnes Antalné Szabó, Anikó Asztalos, Béla Buda, László Kelemen, Katalin N. Kollár, Csaba Pléh, Enikő Szőke-Milinte, László Zrinszky.
Communication relationship characteristics between teacher and student in a crisis situation
Keywords: kapcsolatteremtés; kommunikáció; tanár-diák kommunikáció; kommunikációs stratégia; krízishelyzet