Новітні підходи до забезпечення конкурентоспроможності через організаційний механізм регулювання сільського та рибного господарства в умовах надзвичайних викликів - Вдовенко Наталія; Nataliia Vdovenko; Сіненок Ігор; Igor Sinenok; Дмитришин Роман; Roman Dmytryshyn (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
Резюме. У статті запропоновано напрямки вирішення питання удосконалення рівня галузевої конкурентоспроможності організаційно-економічного механізму регулювання аквакультури як перспективного сектору національної економіки на основі нормативно-адміністративного методу регулювання. Для успішного здійснення аквакультурного виробництва запропоновано внести доповнення до Закону України «Про аквакультуру» від 18.09.2012 No 5293-VI. Обґрунтовано пропозиції до розроблення проекту Державної програми розвитку аквакультури України на період 2020-2025 рр., що значною мірою становитимуть низку переважно організаційних заходів з урахуванням дієвих механізмів регулювання розвитку аквакультури. Запропоновано передбачити як забезпечення процесів розвитку традиційних об’єктів аквакультури, так і розвиток за напрямом урізноманітнення об’єктів та поширення відносно нетрадиційних технологій аквакультури. Вказане стосується рециркулярних аквакультурних систем (РАС), а також виробництва достатньої кількості рибопосадкового матеріалу як для товарного виробництва, так і з метою зариблення водойм для здійснення «рекреаційного рибальства» або випасного вирощування. Серед основних аспектів запровадження організаційного механізму регулювання з урахуванням основних складових блоків визначено запровадження дієвого зв’язку між державою і виробником у формі ліцензування аквакультурної діяльності, ураховуючи досвід застосування усіх країн Європи так і майже по всьому світу або іншій прийнятній формі; створення та налагодження статистичної звітності відповідно до прийнятих у ЄС та рекомендованих ФАО форм з визначенням відповідальності за ненадання інформації; опрацювання земельного та водного законодавства з урахуванням потреб і вимог аквакультури як товарної, зокрема виробництва харчової рибної продукції, вирощування рибопосадкового матеріалу. Викладено результати заходів регулювання сільського господарства при одночасному поглибленому опрацюванні чинного законодавства та внесення до нього змін, які сприятимуть розвитку аквакультури на європейських засадах, відповідальної, дружньої до довкілля та людини.

A cikk javaslatokat tesz az akvakultúra-szabályozás, mint a nemzetgazdaság perspektív ágazatának szervezeti és gazdasági mechanizmusa ágazati versenyképessége javításának kérdéskörének megoldására a normatív és adminisztratív szabályozási módszer alapján. Az akvakultúra-termelés sikeres megvalósítása érdekében javaslásra került Ukrajna 2012. szeptember 18-án kelt, 5293-VI. sz. „Az akvakultúráról szóló törvény”-ének kiegészítése. Alátámasztásra kerültek az Ukrajna Állami Akvakultúra Fejlesztési Program 2020-2025 közötti időszakra vonatkozó projektjének kidolgozására vonatkozó javaslatok, amelyek nagyrészt az akvakultúra-fejlesztés hatékony szabályozási mechanizmusait veszik figyelembe, főként szervezeti intézkedések alapján. Javasoljuk, hogy biztosítsák a hagyományos akvakultúra-létesítmények fejlesztési irányait, valamint a létesítmények diverzifikációját és a viszonylag nem hagyományos akvakultúra-technológiák elterjedése irányába történő fejlesztést. Ez vonatkozik a recirkulációs akvakultúra-rendszerekre (RAR), valamint a megfelelő mennyiségű halállomány előállítására, mind a kereskedelmi termeléshez, mind a „rekreációs horgászat” vagy a takarmánytermesztés céljára szolgáló tározók telepítéséhez. A szabályozás szervezeti mechanizmusának bevezetése főbb szempontjai: a főbb alkotói blokkok figyelembevétele, az állam és a termelő közötti hatékony kommunikáció bevezetése az akvakultúra-tevékenység engedélyezéséhez; európai alkalmazási tapasztalatok figyelembevétele; statisztikai jelentések elkészítése és kiigazítása az EU által elfogadott és a FAO által javasolt formanyomtatványoknak megfelelően, az információszolgáltatás elmulasztásáért járó felelősség meghatározása; a földhasználati és vízügyi jogszabályok kiígazítása az akvakultúrára és árúszükségletre, különös tekintettel az étkezési haltermékek előállítására és a halállomány termesztésére. A mezőgazdaság szabályozását célzó intézkedések eredményei körvonalazódnak a hatályos jogszabályok egyidejű mélyreható tanulmányozásával és olyan változtatások bevezetésével, amelyek hozzájárulnak az akvakultúra európai szintű, felelősségteljes, környezet- és emberbarát fejlesztéséhez.

Abstract. The article proposes directions for solving the issue of improving the organizational mechanism for regulating aquaculture as a promising sector of the national economy based on the normative-administrative method of regulation. For the successful implementation of aquaculture production, it is proposed to amend the Law of Ukraine “On Aquaculture” dated September 18, 2012 No. 5293-VI. Proposals have been made to develop a draft State Program for the Development of Aquaculture of Ukraine for the period 2020-2025. To a large extent, they will comprise a number of mainly organizational measures, taking into account effective mechanisms for regulating the development of aquaculture. It is proposed to provide for the development and diversification of traditional aquaculture facilities, as well as spreading relatively non-traditional aquaculture technologies. This applies to recirculating aquaculture systems (RAC), as well as the production of sufficient quantities of fish stocking material both for commercial production and for the purpose of stocking reservoirs for "recreational fishing" or pasture cultivation. The functional behavior of the supply of commercial fish and fish products, other aquatic bioresources (F 0), produced and obtained under the conditions of aquaculture, is presented in the form of a multifactorial function. Among the main aspects of implementing an organizational regulatory mechanism in accordance with the experience of European countries, it is proposed to establish an effective relationship between the state and the producer in the form of licensing of aquaculture activities or other acceptable form; to develop and adjust the mandatory statistical reporting commensurate with the forms adopted in the EU and recommended by the FAO; to improve the land and water legislation taking into account the needs and requirements of aquaculture. The results of regulatory measures are outlined with simultaneous in-depth processing of existing legislation and amendments to it, contributing to the development of aquaculture on a European basis, which should be responsible and both environmental and human friendly.
A versenyképesség biztosításának legújabb megközelítései a mezőgazdaság és a halászat szabályozásának szervezeti mechanizmusán keresztül rendkívüli kihívások közepette
New approaches to ensuring competitiveness through the organizational mechanism of regulating agriculture and fisheries in the conditions of emergency challenges
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/1
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00010507
Keywords: конкурентоспроможність; механізм регулювання; аквакультура; метод регулювання; Європейський Союз; організаційний механізм регулювання; рециркуляційна аквакультурна система; заходи регулювання