A költői életmű kiteljesedése Vári Fábián László Koponyámban gyertya című verseskötetében - Kornicki Csilla; Корницькі Чілла (Filológia tanszék, 2022)
Vári Fábián László életével és munkásságával, az általános iskolai tanulmányaim alatt találkoztam először, irodalom órán. Szakdolgozatom témája: A költői életmű kiteljesedése Vári Fábián László Koponyámban gyertya című verseskötetében. A munkám célja, hogy megismerjem a kárpátaljai magyar irodalom alakulását, ezen belül a Mezőváriban élő Vári Fábián László életét és munkásságát. A munka során először a kárpátaljai magyar irodalom történetét kell elemeznünk, különböző kutatások, szakirodalmak, internetes források segítségével. Az adatgyűjtés során használni fogom: Papp Endre, Eperjesi Penckófer János, Dupka György, és Jánosi Zoltán kritikáit, kiadott tanulmányait valamint köteteit. Az említett források segítségemre lesznek, hogy bővebb információt kapjak a kárpátaljai magyar irodalomról és Vári Fábián László életéről, munkásságáról és különös képen a költő életművének kiteljesedéséről.
Реалізація поетичного творчості у збірці віршів Ласло Варі Фабіана "Koponyámban gyertya"
Keywords: verseskötet; Vári Fábián László; Koponyámban gyertya