A Szürtei kistérség (Ungvári járás, Kárpátalja) demográfiai vizsgálata és a téma felhasználása az iskolai oktatásban - Csákány Viktória; Чакань Вікторія (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2024)
Diplomamunka témám a Szürtei kistérség (Ungvári járás, Kárpátalja) demográfiai vizsgálata és a téma felhasználása az iskolai oktatásban. Azért választottam ezt a témát, mivel a kistérséghez tartozik az én szülőfalum is, így fontosnak tartom azt, hogy tudjuk az ott élő emberek számát, változását, vallási, illetve etnikai összetételüket. Aktuális a kutatási téma, mivel az utolsó hivatalos népszámlálás 2001-ben volt, így nincsenek friss adatok a 2020-ban létrejött kistérség népességéről. Munkánk célja, hogy megvizsgáljuk a Szürtei kistérség népességföldrajzi jellemzését, a lakosság szám és annak időbeni változását, a lakosság-, vallás- és nemzetiség összetételt, továbbá teljeskörű képet nyújtsunk a kistérség és környékének történelmi áttekintéséről és természetföldrajzi jellemzéséről. A kistérség népességföldrajzi felméréséhez a terepi kutatást alkalmaztuk, adatokat gyűjtöttünk a falvak úgynevezett előljáróitól, illetve a kistérséget képviselő polgármestertől. A térképeket a QGIS program segítségével készítettük el. A Szürtei kistérség (ukránul: Сюртівська територіальна громада) egy közigazgatási egység Kárpátalján, Ukrajna nyugati részén. A kistérség központja Szürte, és több kisebb települést foglal magában. A kistérségek az ukrán közigazgatási reform részeként jöttek létre, melynek célja a helyi önkormányzatok hatékonyságának növelése és a decentralizáció előmozdítása (Molnár D. István, 2021). Az ilyen kistérségek létrehozása és működése fontos lépés Ukrajna helyi kormányzásának modernizálásában, mivel a decentralizáció révén több hatáskört és erőforrást biztosítanak a helyi önkormányzatok számára, lehetővé téve számukra, hogy jobban alkalmazkodjanak a helyi közösségek szükségleteihez és prioritásaihoz.
Демографічне дослідження Сюртівської ТГ Ужгородського району Закарпатської області та використання теми в шкільній освіті
Keywords: Szürtei kistérség; Ungvári járás; demográfia; Kárpátalja; iskolai oktatás; демографія; Сюртівська ТГ; Ужгородський район; Закарпаття; шкільна освіта