A kétnyelvűség kialakulása a családban, avagy: mikortól lehet/érdemes elkezdeni a második nyelv intézményes tanítását/tanulását? - Beregszászi Anikó; Берегсасі Аніко; Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan; Karmacsi Zoltán; Кормочі Золтан (MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság-Hodinka Antal Intézet, 2010)
A nemzetiségileg és nyelvileg vegyes lakosságú vidékeken nem ritka a vegyes házasság, ahol az anya az egyik, az apa a másik nyelvet beszéli anyanyelvként. Az ilyen családok jelentős részében a szülők azt szeretnék, hogy gyermekük mindkét ági nagyszülőivel tudjon beszélni, vagyis azt, hogy mindkét szülő anyanyelvét elsajátítsa. Ugyanakkor a szülők egy részében az aggodalom is megfogalmazóik: vajon nem hat-e károsan a gyermek nyelvi és személyiség fejlődésére, ha kezdettől fogva két nyelvet tanul?
https://mek.oszk.hu/14400/14405/14405.pdf
Keywords: kétnyelvűség; nyelvtanulás; nyelvhasználat; oktatás