Kárpátalja idegenforgalmi vonzerőinek keresletelemzése a Bátyúi kistérség (Beregszászi járás) lakosainak körében - Lévai Evelin Erzsébet; Лійвоі Евелін-Ержебет (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2022)
Napjainkban a turizmus egyre nagyobb szerepet tölt be mind az emberek életében, mind pedig teljes régiók vagy országok gazdasági szerkezetében. Ez részben Kárpátalján is érvényesül. Megyénk jelentős természeti és kulturális turisztikai erőforrásokkal rendelkezik, viszont ezek nincsenek kellőképpen hasznosítva, illetve reklámozva se az emberek felé, ennek következtében sokan nem ismerik vidékünk sokszínű turisztikai nevezetességeit. A koronavírus járvány megfékezésére irányuló korlátozó tevékenységek természetesen éríntették a turisztikai célú utazásokat is. Ez már csak tetézte a 2014-ben kirobbant katonai konfliktus által okozott károkat, ugyanis a külföldi turistaérkezések a nullára csökkentek, így egyértelműen a belföldi turizmus dominál Kárpátalján, igaz főleg az ország más megyéiből érkezők révén. Elég gyakran tapasztaljuk mind a szűkebb, úgy a tágabb környezetünkben, hogy a kárpátaljai lakosok kellőképpen nem ismerik vidékünk idegenforgalmi attrakciót, lehetőségeit, vagy ha igen, akkor csak nagyon felületesen. Az adott jelenség vizsgálatára irányul kutatásunk, amely során szeretnénk felmérni egy fiatal kárpátaljai magyar többségű kistérség lakosságának ismeretét, hozzáállását Kárpátalja idegenforgalmi vonzerőéhez, továbbá a kárpátaljai turisztikai célú utazásokkal kapcsolatos tendenciákat. Az adott kutatást egy reprezentatív mintavételen alapuló kérdőíves felméréssel valósulna meg. A munkámban szeretném ismertetni azt, hogy a bátyúi kistérség lakossága mennyire tájékozódott a kárpátaljai idegenforgalmi vonzerökkel kapcsolatosan. E vizsgálatnak érdekében kérdőíves felmérést készítettem, mely kitöltésüket követően elemzésre kerül sor. A kutatás fő célja – meghatározni a bátyui kistérség lakosságának keresleti tendenciáit a kárpátaljai idegenforgalmi utazásaik során. Ezt a célkitűzést ugyanakkor több részegységre is bonthatjuk, melyek a következők: • a vizsgálati terület társadalmi-gazdasági jellemzése; • a reprezentatív minta kialakítása; • a vizsgálat alapját képező kérdőív összeállítása; • a mintavételezés lebonyolítása, adatok rögzítésé, elemzése, következtetések levonása.
Аналіз попиту на туристичні об'єкти Закарпаття серед мешканців Батівської територіальної громади (Берегівський район)
Keywords: Kárpátalja; Beregszászi járás; Bátyúi kistérség; idegenforgalom; vonzerő; turizmus; Закарпаття; Берегівський район; Батівська територіальна громада; туризм; туристичні об'єкти