A mesealapú nyelvoktatási módszer gyakorlati alkalmazása egy kárpátaljai kutatás tükrében - Lechner Ilona; Ilona Lekhner; Лехнер Ілона (Видавництво Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2011)
Abstract. The study analyses and summarieses the findings of a piece of research, the participants of which were students of the Ferenc Rákóczi II. Transcarpathian Hungarian Institute. The goal of the research was to reveal and prove the importance of storytelling as a foreign language teaching method. The findings shaved that the method under consideration is not wide-spread in Transcarpathian Haungarian schools. Even the pre-service English and Ukranian teachers do not exactly know the method. The implication of the research is that it is crucial to familiarize the students in teacher training courses with this method.

Резюме. У роботі узагальнені результати досліджень, у виконанні яких взяли участь студенти Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, які навчаються за спеціальністю “англійська мова і література” та “українська мова і література”. Метою дослідження було наголосити на ролі використання казок, як одного з методів у ході навчання іноземним мовам. Результати дослідження підтверджують, що методика навчання іноземним мовам за допомогою казок не розповсюджена в угорськомовних школах Закарпаття, цією методикою не володіють досконало майбутні вчителі англійської та української мов. З педагогічної точки зору, значення дослідження перш за все полягає у тому, щоб студенти, майбутні фахівці, в ході професійно-практичної підготовки, оволоділи цим новаторським методом.

A tartalomalapú, és ezen belül a mesealapú nyelvoktatási módszerről egyre többször olvashatunk a kisiskoláskorú nyelvtanulókkal foglalkozó szakirodalomban. A tartalom fontosságát, az idegen nyelv eszközként, és nem célként való használatát hangsúlyozzák, hogy a nyelvtanulók az idegen nyelvi ismereteiket felhasználva olyan információkhoz és tudásanyaghoz jussanak, melyek relevánsak lehetnek nemcsak a nyelvtanulási folyamatukat tekintve, hanem más tantárgyak, illetve későbbi életük során is [1]. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán ezért fontosnak tartottuk azt, hogy a diákokat, jövendőbeli angol, illetve ukrán szakos tanárokat megismertessük a módszerrel, gyakorlati használatával. Hiszen a jó tanárnak nem csak nyelvileg, hanem módszertani ismereteit tekintve is legalább annyira jól felkészültnek kell lennie a sikeres munkához. Bevontuk tehát őket egy kutatásba, melynek eredményeiről jelen tanulmányban olvashatunk.
Метод навчання іноземними мовами за допомогою казок (на основі результатів проведеного дослідження)
Storytelling as a foreign language teaching method (based on the findings of a Transcarpathian investigation)
http://lib.pnu.edu.ua/files/Visniki/visnyk-pedagogika-2011-38.pdf
Keywords: students; foreign language teaching method; Transcarpathian; студенти; мова і література; казка; Закарпаття; Kárpátalja; mese; nyelv és irodalom