Európai országok helyzetének elemzése a gazdasági ciklusban - Hanuszics Veronika; Ганусич Вероніка; Veronika Hanusych; Szolnoki Péter; Солнокі Петер; Solnoki Peter (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A cikk makrogazdasági mutatók összehasonlításával és összevetésével határolja be kiválasztott Európai országok gazdasági ciklusait a 2000-es évektől kezdődően napjainkig. A kiválasztott országok: Németország, Egyesült Királyság, Magyarország és Ukrajna. A gazdasági ciklus, más néven üzleti ciklus, a bővülés és a zsugorodás időszakai közötti gazdasági ingadozásokra utal. Az olyan tényezők, mint a bruttó hazai termék (GDP), a kamatlábak, a foglalkoztatottsági szint, az infláció és az államadósság mértéke segíthetnek meghatározni a jelenlegi gazdasági ciklus szakaszát. A vállalkozásoknak és a befektetőknek a gazdasági ciklusokon át kell irányítaniuk stratégiájukat – nem olyan szinten, hogy irányítsák őket, hanem azért, hogy túléljék őket, és esetleg profitáljanak belőlük felmérésük segítségével. A tanulmány először bemutatja a gazdasági ciklus legfontosabb elméleti aspektusait, beleértve a ciklus négy szakaszát. Továbbá a mutatók meghatározása után országonként kerülnek elemzésre a ciklusok szakaszokra felbontva diagramok segítségével. Különleges figyelmet fordít a kutatás a tavalyi, 2023-as évre annak érdekében, hogy a gazdaság legaktuálisabb helyzete nagyobb megvilágítást kapjon. Végeredményben azt lehet elmondani az országok gazdasági ciklusairól, hogy a 2008-as gazdasági világválság előtt növekedtek és érték el csúcsukat. Ez a világesemény mindegyik országot megterhelte gazdaságilag. Az országok különböző nehézségekkel néztek szembe a 2010-es években, ami hátráltatta a gazdasági növekedésüket. Minden egyes országot sújtotta a COVID-19 gazdasági és egészségügyi világjárvány, és az európai gazdaságoknak nem is sikerült visszatérniük a járvány előtti gazdasági szintre. A koronavírus-járvány következtében uralkodó magas inflációra tetőzött a 2022 februárjában kitört orosz-ukrán háború. 2023-ban az országok elérték a ciklusban a mélypontot, egyedül Ukrajna gazdasága mutatott növekedő tendenciát.

Резюме. У статті визначено економічні цикли деяких європейських країн з 2000-х років до сьогодні шляхом порівняння та співставлення макроекономічних показників. Обрані для аналізу країни: Німеччина, Великобританія, Угорщина та Україна. Економічний цикл, також відомий як бізнес-цикл, означає економічні коливання між періодами піднесення та спаду. Такі фактори, як валовий внутрішній продукт (ВВП), процентні ставки, рівень зайнятості, інфляція та рівень державного боргу можуть допомогти визначити, на якій стадії поточного бізнес-циклу перебуває економіка. Бізнесу та інвесторам необхідно управляти своїми стратегіями через економічні цикли - не для того, щоб контролювати їх, а для того, щоб пережити їх і, можливо, отримати від них вигоду завдяки їхній оцінці. У статті представлені найважливіші теоретичні аспекти бізнес-циклу, включаючи чотири фази циклу. В результаті аналізу показників цикли розбиваються на стадії в розрізі країн за допомогою діаграм. Дослідження приділяє особливу увагу минулому 2023 року, щоб пролити більше світла на поточну ситуацію в економіці. Зрештою, про економічні цикли країн можна сказати, що вони зростали і досягли свого піку перед світовою економічною кризою 2008 року. Ця світова подія економічно обтяжила всі країни. У 2010-х роках країни зіткнулися з різними труднощами, які гальмували їх економічне зростання. Кожна окрема країна постраждала від пандемії COVID-19 у сфері економіки та охорони здоров’я, а європейським економікам навіть не вдалося повернутися до економічного рівня до пандемії. Кульмінацією війни на Україні, що спалахнула в лютому 2022 року, стала висока інфляція, яка вже мала тенденцію до зростання під час пандемії. У 2023 році країни досягли найнижчої точки в циклі, лише економіка України продемонструвала тенденцію до зростання.

Abstract. The article defines the economic cycles of selected European countries from the 2000s to the present by comparing and contrasting macroeconomic indicators. The selected countries: Germany, United Kingdom, Hungary and Ukraine. The economic cycle, also known as the business cycle, refers to economic fluctuations between periods of expansion and contraction. Factors such as Gross Domestic Product (GDP), interest rates, employment levels, inflation and the level of government debt can help determine the stage of the current business cycle. Businesses and investors need to manage their strategies through economic cycles - not to manage them, but to survive them and possibly profit from them by assessing them. The paper first presents the most important theoretical aspects of the business cycle, including the four phases of the cycle. Furthermore, once the indicators have been determined, the cycles are broken down into sections by country with the help of diagrams. The research pays special attention to the year 2023 to provide insight into the most current economic situation. In conclusion, it can be observed that the countries' economic cycles experienced growth and reached their peak before the 2008 global economic crisis. This global event economically burdened all countries, leading to various difficulties in the 2010s that hampered economic growth. The COVID-19 pandemic further impacted every country, with European economies still struggling to return to pre-pandemic levels. The Russian-Ukrainian war, which broke out in February 2022, exacerbated the high inflation resulting from the pandemic. In 2023, most countries reached the lowest point in the cycle, with Ukraine's economy being the exception, showing a growing trend.
Аналіз становища європейських країн в економічному циклі
Analysis of the situation of european countries in the economic cycle
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/5
Keywords: gazdasági ciklus; európai gazdaság; gazdasági ciklus elemzés; економічний цикл; європейська економіка; аналіз економічного циклу