A kárpátaljai közösség perspektívái - Molnár József; Молнар Йосип (Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, 2006)
A térségünkben 1990 körül végbement rendszerváltások új dimenzióba helyezték Magyarország és a határain túli magyarság addig minimalizált kapcsolatait. E kapcsolatok az eltelt másfél évtized alatt számos módosuláson estek át, részben a külső körülmények, részben az anyaországi és a kisebbségi politikai szereplők nemzeti érdekek által vezérelt vagy csak a mögé bújtatott szándékainak és lehetőségeinek a függvényében. Ezért a Köztársasági Elnök Úr kezdeményezése, amely a határon túli magyar nemzetrészek helyzetének alaposabb megismerésére, problémáinak a feltárására irányul, és amely a továbbiakban egy, a külhoni magyarsággal kapcsolatos egységes nemzeti stratégia kialakításának is alapjául szolgálhat, különösen időszerű.
Teljes kiadvány: https://adt.arcanum.com/hu/view/ProMinoritate_2006/?pg=196&layout=s
Keywords: Kárpátalja; magyar közösség; nemzetiségi összetétel