Recenzió az „Őrzeni kincses temetőket.” A beregszászi köztemető egykori római katolikus sírkertje című kiadványról „RIK-U”, Beregszász–Ungvár, 2020. 88 oldal - Csatáry György; Чотарі Юрій; Yurii Chotari (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
A Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont kiadványa ezúttal – érintve a társadalomtörténeti és néprajzi szempontú értékelést – egy bemutató-tájékoztató jellegű kiadványt tett le a szakma és az érdeklődő olvasók asztalára. A kötetben a beregszászi köztemető egykori római katolikus sírkertjében örök nyugalomra helyezett híres, értelmiségi családok, személyek kerültek bemutatásra. A kötet célja volt bemutatni a kiemelt síremlékekről készült illusztrációkat megörökítve mindazon jellegzetességeket, melyekkel a vizsgált sírkert rendelkezik. Párhuzamosan a kutatások kiterjedtek a teljes katolikus sírkert adatbázisának az összeállítására, amelyben mintegy 2500 sírhely szerepel. A szóban forgó terjedelmes adatbázis rövidesen elektronikus formában elérhető lesz a Kutatóközpont honlapján. Ezen kutatások eredményei így hozzájárulhatnak elsősorban a családtörténelem, valamint magának a temetkezési kultúránknak az eredményes tanulmányozásához.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/04/lttk-tord-9.pdf
Keywords: Beregszász; köztemető; római katolikus sírkert