Kárpátalja Északi turisztikai mikrorégiójának kereskedelmi szálláshely-kínálatának elemzése a Booking.com szállásfoglaló rendszer alapján - Nagy Emília; Нoдь Емілія (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2023)
A Munkácsi, Ungvári és Huszti járás kiemelkedő természeti adottságokkal rendelkeznek, amelyek országos szinten, illetve külföldről is vonzzák a turistákat. Munkánkban e járások azon területeit taglaljuk, amelyek részei az Északi turisztikai régiónak. Ezek az egykori Nagybereznai-, Szolyvai, Perecsenyi-, Volóci- és Ökörmezői járások, amelyek jelentős szerepet játszanak Kárpátalja turizmusában. E területek turizmusának alapja elsősorban a gyógy- és egészségturizmus. Kiemelkedő a gyógyvíz- és az ásványvízlelőhelyekben. Az ökoturizmus legfőbb képviselői az egykori Nagybereznai- és Ökörmezői járások. Az utóbbiban található a Szinevéri Nemzeti Park, illetve a Szinevéri tó is. A régió színvonalas síturisztikai lehetőségeket bíztosít, a hegyvidékeknek köszönhetően, ugyanis ezen a területen találhatóak a Róna-havas és a Borzsa-havas hegységek. A síturizmus mellett a hegységeknek köszönhetően a turizmus fenntarthatósága nyáron is biztosított bakancsos turizmus formájában. A magas idegenforgalomból adódóan a régióban számos kereskelmi szálláshely található. Munkánk során ezeket a szálláshelyeket fogjuk összegyűjteni és elemezni a booking.com szállásfoglaló oldalon található adatok segítségével. Legfőbb célunk, hogy a különféle szálláshelyek adatait összegyűjtsük és elemzések, illetve kutatások és összehasonlítások által egy átfogó képet mutassunk az egyes területeken található szálláshelyekről. Elemzésünk során a legfőbb szempontok a regisztrált szálláshelyek típusa, regisztrálásuk éve a booking.com-on, szobák és férőhelyek száma, a standart kétszemélyes 0szobák ára, felszereltségek, szolgáltatások, be- és kijelentkezési órák, a személyzet által beszélt nyelvek, online vendégértékelések.
Аналіз пропозиції закладів тимчасового розміщення Північного туристичного мікрорегіону Закарпаття на основі системи бронювання Booking.com
Keywords: Kárpátalja; Északi turisztikai mikrorégió; kereskedelmi szálláshely-kínálat; Booking.com; Закарпаття; Північний туристичний мікрорегіон; заклади тимчасового розміщення