A koronavírus járvány és a támogatási viszonyok hatása a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei vállalkozások üzleti stratégiájára - Bányai Bianka; Makszim Györgyné Nagy Tímea; Magyar Zoltán; Максим Дьердьне Надь Т. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
A 2019-ben kirobbant pandémia nem csak a magánszemélyek életét változtatta meg jelentősen, hanem egyúttal a vállalkozásokét is. Az egész világ teljesen felfordult, lezárultak a határok, karanténos helyzetek alakultak ki, pillanatok alatt szűntek meg légi járatok. Voltak olyan ágazatok, amelyek ellehetetlenültek, míg több ágazat épp a sokk hatás okozta helyzet következtében indult gyors növekedésnek. Lehetetlen helyzetbe kerültek a szolgáltatóiparon belül például a fürdők, éttermek, szépségipari vállalkozások, ugyanakkor a gyógyszeripar egyenesen szárnyalni kezdett. A koronavírus okozta gazdasági problémákon való átlendülés és annak megoldásai számos kutatási kérdést, vizsgálati területet tartogatnak napjainkban. Ezért tanulmányunkban olyan kérdésekre keressük a választ, hogy a világjárvány hogyan hatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozások üzleti stratégiájára. Vajon hogyan és miképp formálódott a vállalatok szervezeti magatartása és ki, milyen stratégiával igyekezett túlélni, alkalmazkodni vagy éppen védekezni. A téma elmélyítése és hipotéziseink megalapozása érdekében a stratégiai menedzsment szakirodalmának tanulmányozását végeztük el. Kutatási kérdéseink alátámasztásához pedig kvantitatív kutatást alkalmaztunk, melynek keretében kérdőíves felmérést végeztünk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei működő vállalkozások körében. A kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy a hirtelen megváltozott helyzetben új stratégiák alakultak ki, hiszen mindenkinek alkalmazkodnia kellett. Még jobban teret nyert a kreativitás, innováció, közösség és család. A túléléshez az állam is próbált hozzájárulni és különböző támogatásokat nyújtott a vállalkozások számára. Ilyen volt a törlesztési moratórium, a Növekedési Hitel Program, a munkavállalói bértámogatás, valamint a kibővített Széchenyi Kártya hitel palettája. Mivel a különböző sokk helyzeteket nem lehet előre jelezni, ezért a vállalkozások működésében kardinális jelentősége van annak, hogy milyen stratégiával reagálnak és milyen eszközöket alkalmaznak a válság kezelésére. A vírust megelőző évben elkészített üzleti tervek, üzleti számok már nem aktuálisak, hiszen az új, soktényezős ismeretlen pandémiás helyzet és a szokatlan változások és változók mindent felülírtak.

Abstract. The pandemic of 2019 significantly changed the lives of not only individuals, but also businesses. Business conditions have changed significantly, borders closed, quarantine restrictions have been arisen, and air travel stopped. There were sectors that became unable to function, and some sectors began to develop rapidly due to the situation caused by the shock effect. In the service sector, many resorts, restaurants and cosmetics companies found themselves in a critical situation, but simultaneously the pharmaceutical industry began to develop rapidly. Overcoming the economic problems caused by the coronavirus and their solutions are currently the subject of many areas of scientific research. Therefore, this study presents scientifically based answers to the question regarding the impact of the pandemic on the business strategy of enterprises in the Sabolch-Satmar-Bereg district. An important aspect of research work is the study of the organizational behavior of companies, as well as strategies for survival, adaptation or protection from the negative impact of external factors. In order to deepen the research and establish our hypotheses, the scientific literature on strategic management was studied. In order to confirm the research questions on the selected issues, an initial study was conducted, in the framework of which a questionnaire survey was conducted among enterprises operating in the Sabolch-Satmar-Bereg district. The results of the study prove that new strategies were developed in a situation that suddenly changed, as everyone had to adapt to the new conditions. The survey respondents noted that the newest opportunities that appeared during the pandemic period received more attention in the directions of expanding the personal creative approach to solving problems, innovativeness, as well as the importance of family ties and belonging to various social communities. The state also tried to promote survival and provided various types of business subsidies. Among the main measures were the establishment of a moratorium on loans maturity, the introduction of the Development Lending Program, providing state support for payment of wages to enterprises, as well as the expansion of credit opportunities under the Secheny card. Since various shock situations are unpredictable, it becomes extremely important for businesses to define the strategies and tools they use to deal with the crisis. Business plans and business forecasts that were prepared before the emergence of the coronavirus are no longer relevant, as the new, multifactorial, unknown pandemic situation and other force majeure conditions have changed the basic approaches to planning.

Резюме. Пандемія 2019 року суттєво змінила життя не лише людей, а й бізнесу. Суттєво змінилися умови ведення бізнесу, кордони закрилися, виник карантин, авіаперельоти припинилися. Були сектори, які не стали спроможні функціонувати, а деякі сектори почали стрімко розвиватися внаслідок ситуації, викликаної ефектом шоку. У сфері послуг курорти, ресторани та косметичні компанії опинилися в критичному становищі, але в той же час фармацевтична промисловість почала стрімко розвиватися. Подолання економічних проблем, спричинених коронавірусом, та їх вирішення наразі є предметом багатьох дослідницьких питань та напрямків досліджень. Тому в нашому дослідженні дані науково обґрунтовані відповіді на питання впливу пандемії на бізнес-стратегію підприємств у повіті Сабольч-Сатмар-Берег. Важливим аспектом пошукової роботи є дослідження організаційної поведінки компаній, а також стратегій виживання, адаптації чи захисту від негативного впливу зовнішніх факторів. З метою поглиблення дослідження та встановлення наших гіпотез досліджено наукову літературу зі стратегічного менеджменту. Для підтвердження дослідницьких питань з обраної проблематики проведено первісне дослідження, в рамках якого здійснено анкетне опитування серед підприємств, що працюють у повіті Саболч-Сатмар-Берег. Результати дослідження доводять, що нові стратегії були розроблені в ситуації, що раптово змінилася, оскільки всім довелося адаптуватися до новітніх умов. анкетодавці відмітили, що новітніми можливостями, що з’явилися в період пандемії більшої уваги отримали напрямки розширення особистісного творчого підходу у вирішенні проблем, інновативність, а також важливість родинних зв’язків та приналежності до різних соціальних спільнот. Держава також намагалася сприяти виживанню і надавала різного роду дотації бізнесу. Такими заходами були: встановлення мораторію на погашення кредитів, введення Програми Кредитування Розвитку, надання державної підтримки підприємствам на заробітну плату, а також розширення кредитних можливостей за карткою Сечені. Оскільки різні шокові ситуації не можна передбачити, тому в роботі підприємств надзвичайно важливим стає визначення стратегій та інструментів, які вони використовують для боротьби з кризою. Бізнес-плани та бізнес-прогнози, які готувалися до появи коронавірусу, більше не є актуальними, оскільки нова, багатофакторна, невідома пандемічна ситуація та інші форс-мажорні умови змінили базові підходи до планування.
The effect of the coronavirus on the business strategy and the support conditions of Szabolcs-Szatmár-Bereg County businesses
Вплив епідемії коронавірусу та системи державної підтримки на бізнес-стратегію підприємств повіту Сабольч-Сатмар-Берег
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00010508
Keywords: pandémia; stratégia; vállalatok