A Kárpátaljai Központi turisztikai mikrorégió kereskedelmi szálláshely-kínálatának elemzése a booking.com szállásfoglaló rendszer alapján - Szurnyák Klaudia; Сурняк Клавдія (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2021)
A munkánk célja Kárpátalja Központi turisztikai mikrorégiójához tartozó járásokban létesült kereskedelmi szálláshelyek kínálatának felmérése, vizsgálata, következtetések levonása és összesítő értékelés létrehozása a www.booking.com weboldalon található adatok segítségével. Az utóbbi években már foglalkoztak hasonló turisztikai témákkal, mint például: Gajdos Rudolf „Munkács város turista vonzerőleltára” című szakdolgozatában (2007) olvashatunk Tóth Attila, Fodor Gyula és Berghauer Sándor együttesen végzett kutatása, „Munkács turisztikai potenciáljának vizsgálata a kereskedelmi szálláshelyek létszámának statisztikai adatai és a booking.com rendszer adatainak összehasonlítása”(2017) áll a legközelebb a szakdolgozat tematikájához, mely a térségben található szálláshelyek számát és befogadóképességét tanulmányozta. Tarpai József „A természeti és társadalmi erőforrások szerepe Kárpátalja turizmusfejlesztésében és hatása a területfejlesztésre” (2013) című PhD értekezésében vizsgálta Kárpátalja turisztikai térségeit, amelyekbe természetesen beletartoznak a szakdolgozatunkban vizsgált járások is. Fontos az ilyen jellegű munkák megírása, a kutatások által könnyebben meg lehet határozni a megye szálláshely kapacitását. A kutatás elvégzéséhez szükséges adatokat a booking.com weboldal, szakirodalmi ls különböző internetes források, továbbá szakmai tanulmányok adatainak feldolgozásával fogjuk megkapni. A kereskedelmi szálláshelyekről összesítő táblázatot készítünk, melyben többek között szerepel a szállás neve, típusa, címe, férőhelyeinek száma és népszerű szolgáltatásai. A táblázat alapján pedig átfogó elemzést készítünk. Az elemzés végeredményeként kapott adatok jó alapanyagul szolgálnak további kutatások elvégzéséhez.
Аналіз пропозиції закладів тимчасового розміщення Центрального туристичного мікрорегіону Закарпаття на основі системи бронювання booking.com
Keywords: Закарпаття; заклади тимчасового розміщення; Центральний туристичний мікрорегіон; Kárpátalja; Központi turisztikai mikrorégió; szálláshely-kínálat; booking.com