Проєктування інформаційної системи для фотостудії: аналіз та інтеграція архітектурних рішень із забезпеченням безпеки даних - Нікіта Палінкаш; Василь Кут (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. В умовах тотальної цифровізації бізнес-процесів впровадження спеціалізованих інформаційних систем (ІС) є критичною передумовою для забезпечення конкурентоспроможності та ефективного функціонування сучасних фотостудій. Актуальність проєктування інформаційної системи для фотостудії визначається критичним збігом стратегічних економічних та технологічних чинників. На ринку послуг, де клієнт очікує миттєвої реакції та високоперсоналізованого підходу, використання ручних або неінтегрованих методів управління бізнес-процесами стає суттєвим стримуючим фактором. З економічної точки зору, впровадження ефективної ІС є не просто автоматизацією, а стратегічним інструментом для оптимізації управління ресурсами, бронюванням, графіками роботи фахівців та фінансовим обліком. Це дозволяє мінімізувати операційні помилки, пов’язані з конфліктами графіків та ресурсів, та забезпечує керівництво студії оперативними аналітичними даними для ухвалення ефективних управлінських рішень, що безпосередньо впливає на рентабельність та конкурентоспроможність [2]. Розширення спектру послуг фотостудії, від приватних фотосесій до великих комерційних проєктів, висуває жорсткі технологічні вимоги до гнучкості та масштабованості ІС. Традиційні монолітні архітектурні рішення, що не здатні швидко адаптуватися до нових функціональних вимог, стають неефективними. Тому актуальним є аналіз та впровадження сучасних архітектурних патернів, таких як мікросервісна архітектура, яка забезпечує декомпозицію ризиків, дозволяючи незалежно оновлювати та масштабувати окремі функціональні модулі, підвищуючи загальну відмовостійкість системи. Метою роботи є обґрунтування комплексної архітектурно-технологічної моделі інформаційної системи для фотостудії, яка має забезпечити не лише високоефективну автоматизацію ключових бізнес-операцій, але й підтримувати високу швидкодію, гнучкість, а також гарантований рівень безпеки даних на архітектурному рівні. Досягнення цієї мети вимагає послідовного аналізу бізнес-вимог сучасної фотостудії, включаючи управління клієнтським досвідом, планування ресурсів та фінансову звітність. Необхідно здійснити критичний огляд і порівняльний аналіз існуючих архітектурних патернів, таких як монолітна, багаторівнева та мікросервісна архітектура, для визначення найбільш адаптивної моделі, здатної забезпечити необхідну декомпозицію функціоналу та відмовостійкість при зростанні навантаження. На основі цього аналізу буде розроблено структурно-функціональну модель ІС, включаючи модулі, API-інтерфейси та логічну схему бази даних.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: Інформаційна система (ІС); фотостудія; проєктування систем; цифровізація