A faktoring mint a magyar vállalkozások versenyképesség növelésének egyik lehetséges pénzügyi eszköze - Béresné Mártha Bernadett; Darabos Éva (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«RIK-U» Kiadó, 2016)
Magyarországon az elmúlt években a vállalkozásoknak nyújtott állami támogatások mértéke GDP-arányosan számolva az európai uniós átlag 2,7-szerese volt. Ennek hatása azonban nem jelenik meg érzékelhető módon a gazdaság teljesítményében, versenyképességében. Ez utóbbit érdemben befolyásolja a kedvező jogi szabályozási környezet, az üzleti szolgáltatások jól működő piaca – ahol kiemelt szerep jut a pénzügyi finanszírozási módoknak –, melyek hiányát nem tudja ellensúlyozni a támogatások magas szintje sem. Jogosan merül fel akkor a kérdés, hogy a 2014–2020-as programozási időszakban rendelkezésünkre álló közösségi forrásokat hogyan tudjuk majd az eddigi eredményeknél hatékonyabban kihasználni, és ezáltal versenyképességünket növelni. A cikk célja, hogy bemutassa a faktoringnak, mint napjainkban várhatóan újra fénykorát élő pénzügyi szolgáltatásnak a magyar vonatkozásait, fejlődési lehetőségeit a nemzetközi trendek viszonyában. Ezzel is segítve a magyar vállalkozások pénzügyi döntéseit.

Резюме. В Угорщині в останні роки рівень державної допомоги підприємствам у відношенні до ВВП складав у 2,7 рази більше середнього рівня в Європейському союзі. Однак ефект від цього не відображається відчутно на ефективності, конкурентоспроможності економіки. Останнz підпадає під вплив сприятливого правового середовища, добре функціонуючого ринку підприємницьких послуг – де визначну роль мають методи фінансового забезпечення–, дефіцит чого не може виправити навіть високий рівень фінансової допомоги. Справедливо виникає питання, що яким чином використати якнайефективніше суспільні ресурси, які знаходяться у нашому розпорядженні, у 2014-2020-х роках програмного періоду при теперішніх результатах, і цим підвищити нашу конкурентоспроможність. Мета статті – представити угорські особливості факторингу як фінансової послуги, що сьогодні знов знаходиться на піку розвитку, а також можливості його розвитку у світлі міжнародних тенденцій. Цим надаючи допомогу угорським підприємствам у прийнятті фінансових рішень.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/03/Limes2016_netre.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006463
Keywords: faktoring; magyar vállalkozások; magyar gazdaság; versenyképesség növelése