Társas kapcsolatok vizsgálati lehetőségei kinetikus iskolarajzzal - Berghauer-Olasz Emőke; Бергхауер-Олас Емйовке (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-„RIK-U” Kft., 2016)
Az iskolások életében különösen meghatározó szerepet tölt be a társak jelenléte, így többek között a csoportokba szerveződés körülményei, a társas alakzatokban betöltött szerepek, valamint a baráti kapcsolatok nyomán átélt élmények, emlékek is kardinális töltéssel bírnak. A hagyományos szociometriai vizsgálat és kapcsolati háló feltérképezése lehetőséget kínál arra, hogy betekintést nyerjünk ezekbe a rezdülésekbe, egyértelműen rávilágítanak arra, milyen viszonyban állnak egymással, miként tekintenek egymásra a gyerekek. A kinetikus iskolarajz olyan mély és átfogó értelmezést kínál egy adott közösségről, amely ebben a formában, ez idáig egyetlen társas kapcsolati vizsgálati módszerrel sem volt elérhető. A szociometriai felmérés ugyan gazdag információt szolgáltat egy iskolai közösség társas rendeződéséről, de a mindezek mögött megbúvó, gyakran észrevétlen történések a kinetikus iskolarajz alkalmával, elsősorban az egyéni felvétel során mutatkoznak meg.

Резюме. Для розкриття соціальних зв'язків у шкільних колективах поряд із соціометричними дослідженнями можна використовувати і проективний рисунковий тест - кінетичний малюнок школи. Цей інноваційний метод добре вбудовується в процес навчання, адже педагог може отримати такі відомості про учнів, які важко виявити іншими методами.
Можливості дослідження соціальних зв’язків за допомогою методу кінетичного шкільного малюнку
Keywords: projektív rajzteszt; kinetikus iskolarajz (KSD); szociális kapcsolatok; innovatív módszer; pedagógiai munka