Az Ung című folyóirat szerepe a dualizmus kori Ung megye társadalmi életében, 1875–1890 - Cseresznye Erzsébet; Черешня Ержебет (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2024)
Ung vármegye dualizmuskori sajtó életét több tényező is befolyásolta. Az első fejezetben bemutattam a Ung vármegye társadalmi, gazdasági és művelődési viszonyait, mely segítségével kontextusba helyeztem a társadalmi kérdéseket. A lapok megjelenése, tartalmi és nyelvezeti szempontból is igazolta a térség népességi, azon belül a nemzeti és felekezeti viszonyait. A statisztikai adatok értelmében a vármegye nagyobb aránya nemzetiségi, azon belül pedig ruszin nyelvű volt. Ennek következtében a térségben megjelentek a ruszin nyelvű lapok. Diplomamunkámban leírtam a ruszin nyelvű sajtó viszontagságait, hiszen több tényező is gátolta a ruszin nyelvű lapok kiadását, megjelenését. A ruszin nyelvű orgánumok kevés száma és rövid élettartalma annak köszönhető, mivel a ruszin nép körében is nagy volt az analfabetizmus aránya, ezen kívül pedig hiányzott az anyagi és egy vezetői társadalmi réteg támogatása. A ruszin nyelv sokszínű dialektusa is megnehezítette a lapok kiadását. Tartalmi szempontból a vegyes tartalmú lapok voltak a legnépszerűek, ezek a lapok voltak a leghosszabb életűek is, hiszen szélesebb tömeget tudott elérni, így támogatottsága is nagyobb volt, mint más tartalmú lapoké.

Резюме. Життя преси Ужанського комітату в епоху дуалізму було під впливом багатьох чинників. У першому розділі я представила соціальні, економічні та культурні умови Ужанського комітату, що допомогло помістити соціальні питання в контекст. Вихід журнал, з точки зору змісту та мови, також відображав демографічні, національні та релігійні відносини регіону. За статистичними даними, більшу частину населення комітату складали національні меншини, зокрема русини-українці. Внаслідок цього в регіоні з'явилися русинські-українські журнали. У своїй дипломній роботі я описала труднощі русинської-української преси, оскільки багато факторів ускладнювали видання та вихід русинських-українських журнал. Невелика кількість русинських-українських журнал та їх короткий термін існування пояснюються високим рівнем неписьменності серед русинського-українського населення, а також відсутністю матеріальної підтримки та підтримки з боку провідних соціальних верств. Різноманітність діалектів русинської-української мови також ускладнювала видання журнал. З точки зору змісту, найпопулярнішими були змішані за змістом журнали, оскільки вони досягали ширшої аудиторії та мали більшу підтримку, ніж інші видання.
Роль журналу «Унґ» в суспільному житті Ужанського комітату в епоху дуалізму 1875-1890 рр.
Keywords: Ung című lap; dualizmus; társadalmi kérdések; Banóczy Ferenc; Журнал "Унг"; дуалізм; соціальні питання; Ференц Баночі