Роль HR у формуванні корпоративної кібербезпеки: управління ризиками, пов’язаними з людським фактором - Омельченко Анастасія (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II, 2024)
Резюме. Постановка наукової проблеми: Людський фактор є критичним у кібербезпеці, оскільки поведінка працівників впливає на захист компанії. Недотримання протоколів, слабка обізнаність та ненавмисні витоки інформації є ключовими ризиками, які HR може мінімізувати через ефективні кадрові процеси. Мета дослідження: Дослідити роль HR у зниженні ризиків, пов’язаних з людським фактором, шляхом інтеграції HR-процесів у стратегію кібербезпеки для підвищення стійкості компанії. Наукова новизна: Запропоновано новий підхід до інтеграції HR та кібербезпеки через управління ризиками: політики найму, навчання, плани реагування на інциденти та моніторинг поведінки. Акцент зроблено на людському факторі як ключовому елементі кібербезпеки.
Keywords: кібербезпека; людський фактор