Українсько-словацькі невідповідності перекладу в контексті категорії числа іменника - Нілабович Яна; Nylabovich Yana („RIK-U” Kft., 2018)
Резюме. Виходячи з позиції, що мова є віддзеркаленням характеру мислення її творців і носіїв (В. фон Гумбольдт, О.О. Потебня), можемо стверджувати, що форми категорії числа іменників є результатом важливості їх вираження у мові задля відбиття типу ментальності мовців. У процесі нашого дослідження у функціональному аспекті, що залишається актуальним завданням сучасної лінгвістики, категорія числа сучасної словацької мови за виявом внутрішнього облаштування є двокомпонентною (однина і множина), де кожна з форм має власний потенціал семантичного навантаження – текстуально зумовленого ↔ ситуативно визначуваного. Вивчаючи особливості вибору граматичних форм числа іменника у контексті українсько-словацької двомовності та чинників, що їх зумовлюють, ми врахували і рівень абстрактної граматичної системи мови, рівень функціонування граматичних одиниць у складі висловлювання без урахування рівня репрезентації абстрактної граматичної системи у лексичних одиницях. Тобто, дослідивши граматичну систему в статиці, з огляду на класифікативність, у нашому дослідженні ми звертаємося до її динамічного аспекту, тісно пов’язаного з комунікацією, прагматикою мовлення. Адже потенціал словацької морфології дає змогу співвіднести словацьку граматику, що має велику креативну спроможність, і мовленнєву діяльність.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/11/Multicult-Diversity_Book-of-Abstracts_23-10-2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006453
Keywords: українсько-словацький переклад; число іменників; переклад