Kárpáti Ukrajna és a területi revízió (1938–1939) - Szőlősi Nóra; Севлеші Нора (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
Az első világháborút követően Európa térképe teljesen átrendeződött. A romokon nagyhatalmak tűntek el, s egyben új nemzetállamok születtek, amelyeknek a kialakult új rendhez kellett alkalmazkodniuk. Ilyen volt Magyarország is, amely nagyhatalmi státuszát elveszítve egy megtört, politikailag rövid időn belül számtalan fordulatot megélt, komoly büntetéssel sújtott, sok sebből vérző állammá változott. A magyar kormánypolitika, a nemzetközi helyzet időről időre változott, módosult a két világháború között. Egy dolog azonban mindvégig konstans maradt, mégpedig a revízióra való törekvés. Ebben a fejezetben azt vizsgáljuk meg, hogy miként jött létre Kárpáti Ukrajna, illetve Kárpátalja magyar- és ruszinlakta része miként került újra magyar fennhatóság alá. A helyzet összetettségéből fakadóan muszáj kitekintenünk a két világháború közötti nemzetközi helyzetre, hisz enélkül nem érthetjük meg, milyen folyamatok játszódtak le a térségben, s a terület sorsát hogyan befolyásolták a nagyhatalmi, katonapolitikai, valamint stratégiai érdekek és célok.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021-11-11.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009184
Keywords: Kárpáti Ukrajna; 1938-1939; területi revízió; első bécsi döntés