Az oktatás helyzete Kárpátalján a Hruscsov-érában - Váradi Natália; Вароді Наталія; Natalia Varadi (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A Hruscsov-korszakban Kárpátalján általános, közép-, szakközépiskolák és egyetem is működött, amelyet a szovjet ideológia befolyásolt. Az oktatás erősen centralizált volt, és a marxista – leninista-elmélet indoktrinációja minden iskola tantervének fő eleme volt. A rendszerrel való szembeszegülés gyakran börtönt eredményezett. Az oktatás általános és ingyenes volt. Az órákat felhasználták a kommunista doktrína terjesztésére. A tankönyvek azt állították, hogy az emberek szeretik az államot, és hangsúlyozták „a kommunizmus diadalát az imperializmus felett”. Nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a fiatalok a gazdaságokban vagy üzemekben szerezzenek munkatapasztalatot. Az 1953–1954-es tanévben a háború okozta demográfiai hanyatlás nagyon érezhető volt. Az 1959–1960-as tanévtől létszámnövekedés volt megfigyelhetőaz iskolákban. Ez az 1950-es évek elején strukturális változásokat indított el az iskolahálózatban: a kis létszámú iskolákat megszüntették, a nagy létszámú általános iskolákat hétosztályossá, a hétosztályosokat pedig középiskolává alakították át. A hitoktatást betiltották. A tanárok állandó megfigyelés alatt álltak.

Abstract. The Situation of Education in Transcarpathia during the Khrushchev Era During the Khrushchev era the system of primary, secondary, vocational secondary school and higher education existed in Transcarpathia and was operated by the Soviet regime. Education was highly centralized, and indoctrination in Marxist-Leninist theory was a major element of every school's curriculum. Going against the system often resulted in prison. Schools were free, compulsory and classess were also used to disseminate Communist doctrine. Textbooks asserted that people loved the state and underlined the “triumph of Communism over the imperialism”. Great efforts have been made to ensure that young people gain work experience on a farm or in a plant. In the academic year 1953–1954, the demographic decline caused by the war was very noticeable. From the 1959–1960 school year, an increase in numbers could be observed in the schools. This initiated structural changes in the school network in the early 1950s: schools with small numbers were abolished, elementary schools with large numbers were transformed into seven-grade schools, and seven-grade schools into high schools. Religious education was forbidden. Teachers were under constant observation.
The situation of education in Transcarpathia during the Khrushchev era
Keywords: centralizáció; szovjet elnyomás; propaganda; pionír; indoktrináció; Kommunista Párt